Градоначелник Шапић и премијерка Брнабић обишли реконструисано позориште „Дадов”

Градоначелник Београда Александар Шапић и председница Владе републике Србије Ана Брнабић обишли су данас реконструисано Омладинско позориште „Дадов” у чију је обнову уложено више од 220 милиона динара.

Омладинско позориште „Дадов” је већ 65 година расадник будућих глумаца и сцена на којој су стасала нека од наших најзначајних глумачких имена.

–Објекат је потпуно обновљен, са најсавременијом опремом, инсталацијом, те је сам простор већи за око 400 метара квадратних. Град Београд ће наставити да издваја значајно већа средства у спорт и културу, јер те гране друштва не смеју да буду део тржишне економије – указао је први човек српске престонице.

Он је најавио и значајно већа улагања у филмски фестивал „Фест”.

–У процесу смо да већ од следеће године „Фест” буде издвојен као посебна институција, а како би се фестивалу, који траје више од пола века вратио стари сјај. Град Београд ће се потрудити да „Фест” поново буде најзаначајнији филмски фестивал у региону и у овом делу Европе – најавио је градоначелник, као и даљи наставак улагања у културу, почев од позоришта „Бошко Буха”.

Премијерка Брнабић је истакла да је завршетак реконструкције Омладинског позоришта „Дадов” веома значајан и за Град и за Републику, те се захвалила градоначелнику Шапићу на подршци.

–Овом реконструкцијом симболично обједињујемо наше приоритете, а то су млади и култура. „Дадов” је институција која је све нас много задужила, а која се од 1969. године није обнављала. Био је ред да им се одужимо на 65-годишњицу постојања – указала је премијерка.

Истакла је да се разматра и могућност да се idеја „Дадов-а” прошири и на остатак Србије. Влада Србије такође улаже велика средства у инфраструктуру у култури, подсетила је Брнабић.

–Завршава се културни центар у Пироту и Народно позориште у Нишу. Радимо Царичин град у Лебану и тврђаву Маглич код Краљева. Ове године треба да кренемо у изградњу Факултета музичке уметности у оквиру „Линијског парка” на Дорћолу, као и да се крене у потпуну реконструкцију Факултета примењене уметности и Факултета ликовне уметности – навела је Брнабић.

Директор Омладинског позоришта „Дадов” Владимир Мијовић је поновио значај реконструкције тог позоришта, које ове године прославља 65 година рада.

Реконструкцијом је омогућено да све споредне просторије буду у уквиру постојеће зграде, што раније није био случај, указао је Мијовић и захвалио се градоначелнику Шапићу и премијерки Брнабић на несебичној подршци.

Догађају је присуствовала секретарка за културу Града Београда Наташа Михаиловић Вацић.