Градоначелник Шапић: Клима се мења и зато морамо озбиљније да схватамо најаве временских непогода

Морамо да прихватимо нову реалност да нам се клима мења. Ово су карактеристике тропске климе са великим врућинама и олујама, те апелујем на све Београђане да почнемо озбиљније да схватамо најаве временских непогода, изјавио је градоначелник Београда Александар Шапић.

– Београд је заиста имао среће јер није нанета материјална штета ни близу оној у другим деловима Србије, а да не говорим о региону, Словенији, Хрватској, Италији. Наше службе су све време биле на терену, а Штаб за ванредне ситуације практично заседа све време и од сада ћемо морати на дневном нивоу да будемо спремни – поручио је Шапић.

Он је подсетио да је пред почетак јучерашњег невремена у Београду упутио апел грађанима да без преке потребе не излазе напоље.

– То што нам се десило јуче, било је интезивније и снажније невреме него оно које се догодило пре три недеље. Овога пута град је био до величине тениске лоптице и нанео је значајну материјалну штету, али оно што је опасније јесте то да је могло доћи до трагичних последица по грађане – нагласио је градоначелник.

Све екипе Града Београда су и даље на терену, радимо према приоритетима, навео је Шапић и додао да су практично све улице проходне, те да се прикупљају сломљене гране и дрвеће.

– Тако ћемо сада морати да кренемо у посебне анализе и прегледе стабала. Дрво које не изгледа оштећено, а унутра је труло, при оваквом невремену прво пуца и наноси материјалну штету, те постоји ризик да неко буде повређен. Нико неће сећи здраво дрво, дрвеће мора редовно да се орезује и о томе морамо да поведемо више рачуна – истакао је Шапић.

Секретар за послове одбране, ванредних ситуација и координацију Дарко Главаш рекао је да је обим падавина био од 60 до 80 литара у само неколико сати, што је било праћено олујним ветром снаге од 80 до 100 километара на час.

– На терену је било око 1.000 радника са 200 специјализованих машина. Кључно је било сачувати систем водоснабдевања јер је дошло до штете на електроенергетском систему, односно на средњенапонским водовима. Заједничком акцијом „Београдског водовода и канализације” и „Дистрибуције Београд” спречена је већа штета и већ око поноћи је у целости успостављен систем водоснабдевања – рекао је Главаш.