Градоначелник Шапић: Масовни јавни радови без узнемиравања грађана

Масовно ћемо до краја године отворити јавне радове у граду, који подразумевају „пресвлачење” великог броја београдских улица, а такви и слични послови обављаће се убудуће ноћу и викендом како би се што мање ометао свакодневни живот грађана, мада ће неки пројекти изискивати и рад преко дана, најавио је градоначелник Београда Александар Шапић у Јутарњем програму ТВ Пинк.

– Наши путари, „Београд-пут” и сви подизвођачи од сада ће радити ноћу и викендима када је мање људи на улицама. Наш задатак је да нађемо начин како да људима олакшамо. Не може да се ради у шпицевима када је највећа гужва. Наравно да ће бити радова који ће морати да се раде и у шпицевима, али ћемо гледати да максимално о томе поведемо рачуна, да Београђанима не би стварали додатне проблеме у саобраћају, ако не морамо – прецизирао је први човек престонице.

Он је нагласио да ће убудуће један од приоритета Града бити подизање комуналног реда на највиши могући ниво, као и да правила морају да се поштују и да буду једнака за све.

– Не можемо да имамо увid у сваки проблем, људи ће то разумети, али морамо бити исправни. Мислим да грађани тренутно имају највише потребе за правдом. Многе добре ствари које урадите обесмисле се због неправде. Ја одговарам пред Београђанима, они могу да ме склоне са ове позиције, а градски секретари и директори ће одговарати мени јер је то једини начин да грађанима испоручимо оно што је неопходно и због чега смо ту. Очекујем да се у току јесени значајно осети промена на улицама, да се побољша комунални ред, да Комунална милиција буде асистент и помоћ сваком грађанину. Хоћу да свако јавно предузеће има своју унутрашњу контролу и да знају шта се дешава на терену – рекао је Шапић.

Говорећи о припремама за предстојећу зимску сезону, градоначелник је рекао да ће градске комуналне службе и топлане бити на највишем могућем нивоу како би вртићи, домови и школе били топли.

– Обезбедићемо све што је неопходно да се кроз ову зиму провучемо са што мање штете, али онај ко мисли да ће то бити лако, није реалан – објаснио је градоначелник.

Када је реч о великим инфраструктурним пројектима у престоници, Шапић је рекао да је један од највећих, у последњих 20 година, изградња новог Савског моста и тунела од Економског факултета до Булевара деспота Стефана, као и изградња петље на Новом Београду.

– Мој захтев је да се убрза израда пројекта за изградњу тунела, с обзиром на то да је пројекат за нови Савски мост скоро завршен. Реч је о целини која треба потпуно да промени инфраструктурну и саобраћајну слику главног града. Спајањем пројеката изградње новог Савског моста, тунела и велике петље на Новом Београду решићемо саобраћајну инфраструктуру из два најудаљенија дела града. Становницима ће из Вишњичке бање, Карабурме, Миријева и читаве леве обале Дунава бити потребно неупоредиво краће време да дођу до Новог Београда, а са друге стране смањујемо загађење у центру града, као и гужве – указао је Шапић и додао да очекује да за око годину дана пројекат изградње тунела стигне пројекат новог Савског моста, када би већ могло да се почне са радовима, а да за три-четири године ови пројекти буду завршени.

Подсетио је да Град Београд води посебну бригу о најстаријим и најмлађим суграђанима. Како је појаснио, биће настављене активности које суграђанима трећег доба омогућавају квалитетнији друштвени живот, а младима безбедност у школама и на местима где проводе време.