Градоначелник Шапић: Негујемо нераскidиво пријатељство српског и француског народа

Градоначелник Александар Шапић и амбасадор Француске Пјер Кошар указали су данас на значај француско-српског пријатељства, обраћајући се присутнима након представе „Волимо Француску као што је она волела нас” испред Споменика захвалности Француској на Калемегдану. Представа је одржана у оквиру „Дана слободе 2022” у програмској целини „Одужујемо се савезницима и родољубима – сцена Француска”.

Градоначелник Шапић је нагласио да је Први светски рат период великог страдања српског народа, али и великих победа које је српска војска однела у своје име и у име савезника.

– Тада су направљена нека нераскidива пријатељства. Наши ђедови и прађедови постали су браћа по оружју и то никада не смемо да заборавимо. Без обзира на све што се касније дешавало, посебно у новијој историји и последњих трidесетак година, никада не смемо да дозволимо да однос који је тада направљен између два народа било шта поремети. Морамо да га гајимо и негујемо. Можда ће нескромно звучати, али мислим да победа у тада великом рату, на начин на који је извојевана, тешко да би могла да се догоди да није било храбре српске војске и жртве коју је поднео српски народ и српска држава. Ниједан народ није поднео такву жртву као српски – казао је Шапић.

Градоначелник је изразио захвалност Француској, јер без њихове подршке наша држава тада, а ни данас не би била каква јесте.

– Учинићу све као градоначелник Београда да заједничким снагама гајимо односе између два народа. Онај ко заборавља историју, тај искуство баца кроз прозор, што не смемо да дозволимо. Треба да сећање чувамо из поштовања према нашим прецима и будућим генерацијама. Наши француски пријатељи тада су постали наша браћа по оружју и они ће то, што се српског народа тиче, остати заувек – нагласио је Шапић.

Градоначелник је подсетио да се ове године „Данима слободе” обележава 78 година од ослобођења Београда у Другом светком рату и 104 године од ослобођења главног града у Првом светском рату. Он је одлучио да се у ту част, поред многих догађаја које Град организује ових дана како би обележио „Дане слободе”, појави баш на овом обележавању и тиме покаже колико је улога српске војске била важна у Првом светском рату, а тиме и наш нераскidив однос који је тада направљен са француским народом.

Догађају су присуствовали градска секретарка за културу Наташа Михаиловић Вацић и директор Омладинског позоришта „Дадов” Владимир Мијовић.