Градоначелник Шапић: Никада се нећу залагати за поделу српског народа и друштва

У Србији се дешава борба за вредности и то суштински нема везе с политиком. Питање је да ли ћемо успети да сачувамо наше друштво да одговори на све изазове времена, јер уколико изгубимо ту борбу, потпуно је неважно ко ће да га води зато што ће друштво бити разорено, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић.

– Свако може да изрази своје мишљење и став, а не да интересне групе одлучују ко то сме, а ко не сме и да унапред пресуђују. То је опасно стање у које смо можда већ и упали. Управо због тога говорим о породици као нуклеусу. Иако се данас људи разводе, важно је да међу људима владају породични односи у смислу да водите рачуна о својој деци, садашњем или бившем супружнику, родитељима, а онда ћете водити рачуна и о комшијама, пријатељима, свом народу. Говорим, дакле, о породици у ширем контексту, јер у крајњем случају и ми сви као држава и народ јесмо једна породица – рекао је Шапић за ТВ Хепи.

Градоначелник је поручио да не смемо да одустанемо од те борбе, те да је због тога и донео одлуку да се у Београду одрже „Дани породице”, а да нас очекује и традиционално обележавање градске славе – Спасовдана као још један догађај јединства.

– Друштво и народ одређују шта су вредности. Оне не могу да се намећу на силу услед великог притиска медија, који су продужена рука великих сила, а често и великих корпорација. Постоји јасна психологија масе и како се она контролише посредством контроле медија. Не само код вас већ и шире постоје озбиљне интересне групе, корпорације, које имају монопол над медијима и које на перфидан и латентан начин кроз друштвени крвоток покушавају да окупирају друштво. Манифестација „Дани породице” управо је зато важна и на њу треба да дођу сви. Морамо да се вратимо основама, захваљујући чему је свако друштво опстало у разним турбулентним временима. Традиционалне вредности не значе ништа ретроградно и заостало, већ  оне чувају човечанство и свет. Наравно, не треба одустајати од модерних технологија – навео је Шапић.

Социјална политика, то јест политика бриге о људима у центру је његовог политичког ангажмана. Бесплатни ваучери, бесплатни вртићи и уџбеници од септембра, бесплатан улазак на базене, знатно појефтињење јавног превоза и за коју годину знатно обновљен возни парк и саобраћајне трасе, јер новац прелази из руку приватника у градски буџет – све је то део политике бриге о свим људима, навео је Шапић.

– Никада се нећу залагати за поделу српског народа и друштва. Сваки скуп треба да буде скуп јединства, мира, наде и зато хајдемо да покажемо да и када имамо различите ставове, у одређеним тачкама можемо да будемо јединствени. Уколико наставимо да се делимо, више нас неће бити а уколико не будемо одбранили наше вредности, сутра неће имати ко да живи на овим просторима – истакао је Шапић.

Треба да имамо свест о ситуацији у којој се налазимо, а која није нимало лака, додао је градоначелник, апострофирајући рат у Украјини и стање на Косову.

– Циљ није доћи на власт, па бити нечија марионета. Против тога се српски народ увек борио кроз своју историју. Зато за добробит српског друштва апелујем на смиривање страсти, достојанствено понашање и да никога не мрзимо – рекао је Шапић.

Толеранција и трпељивост су одлике храбрих и одважних људи, што се посебно односи на оне који се налазе на одговорним местима и који треба да дају пример другима, навео је градоначелник.

– Верујем у добро, јер данас свет не би постојао да, ипак, истина и правда не побеђују и да људи који имају добру душу и добру вољу нису у већини – додао је Александар Шапић.

Без обзира на то ко је лично на положају и функцији, треба да штитимо институције које репрезентују патријарх и председник, затим полицајац и војник, јер они заједно са лекарима и просветним радницима представљају стубове српског друштва кроз историју, поручио је на крају Шапић.