Градоначелник Шапић: Од септембра бројне погодиости и олакшице за кућни буџет Београђана

Градоначелник Београда Александар Шапић истакао је да су уговори са издавачима за набавку уџбеника за основне и средње школе потписани, те да је у току дистрибуција по школама, а да је одлуком Града Београда новац за ту намену обезбеђен из градског буџета. Дакле, систем набавке уџбеника није се променио и тај посао је поверен школама, само што је овога пута Град платио комплетну набавку.

– На овај начин помогли смо родитељима у септембру који је иначе најоптерећенији месец за кућни буџет сваког од њих. Такође, од 1. септембра боравак свих малишана у државним вртићима биће бесплатан јер ће Град рефундирати пуну цену. Кад је реч о приватним вртићима, они сами formирају цену и на то не можемо да утичемо. Свакако би поскупели, а да нисмо донели одлуку да рефундирамо пун износ, узмите у обзир колико би тада коштали. У следећем периоду покушаћемо да отварамо што већи број државних вртића, иако имамо проблем са особљем које би радило у њима, поред васпитачица посебан проблем имамо са спремачицама и куварицама, јер су им плате мале. Без тих људи читав систем не би функционисао и зато Град покушава да то надомести, у законским оквирима. Али свакако да ћемо у наредних годину и по дана појачати изградњу државних вртића и покушати да додатан број тих установа имамо на услузи Београђанима – рекао је Шапић за ТВ Пинк.

Предшколци ће имати и бесплатне часове енглеског језика, што је била активност коју су родитељи највише плаћали. У свим вртићима и основним школама биће постављени пречишћивачи ваздуха о трошку Града јер је примећено да се родитељи сами организују око куповине, за чим више неће бити потребе. Од септембра, такође, ученици и основних и средњих школа моћи ће и у својој школи да добију бесплатну персонализовану карту за превоз, коју су до сада добијали у општинама, најавио је Шапић. Градоначелник је истакао и да је била велика потражња за картама за бесплатно коришћење базена, прецизирајући да их је извадило више од двеста хиљада Београђана.

– Од јесени „Београдска картица” укључиваће и могућност коришћења базена наредног лета, али и многе друге погодности – рекао је Шапић.

Градоначелник се осврнуо на функционисање новог система јавног превоза, оцењујући да је презадовољан.

– За месец, два дана изаћи ћемо са шестомесечним пресеком од увођења новог система и одлуке да растуримо лош систем који је изједао наш превоз, скоро петнаест година. Биће још много нових ствари, али важно што смо успели да променимо систем наплате карата, да учинимо превоз јефитинијим, једноставнијим за плаћање и доступнијим свима, а аутобусе чистијим са клима уређајима који раде. Мислимо да је превоз данас квалитетнији него што је био. Уз набавку нових аутобуса и трамваја и уз све мере које спроводимо, верујем да за годину до годину и по дана можемо да имамо један од најбољих превоза у овом делу Европе и од тога нећемо да одустанемо – казао је Шапић.