Градоначелник Шапић: Одлагање грејне сезоне да би што дуже цена грејања остала као и прошле године

Градоначелник Београда Александар Шапић објаснио је данас да разлог за одлагање почетка грејне сезоне није у томе да би се тај новац утрошио на путовања, репрезентацију или на било какву корист Управе Града Београда, већ да цена грејања за грађане остане што дуже непромењена, навео је Шапић.

– Две трећине гаса плаћа се по повлашћеној цени захваљујући договору између Србије и Руске Федерације, нарочито захваљујући договору од краја прошле године када је председник Србије био у посети председнику Руске Федерације. Дакле, свега једну трећину гаса плаћамо по тржишној цени. Поред тога, у току лета, захваљујући доброј и квалитетној одлуци политичког врха, значајно смо напунили гасне капацитете како у Србији тако и у Мађарској. Разлог за то јесте да покушамо да постигнемо то да грађани што дуже плаћају тренутну цену грејања, која је idентична као и прошле године, иако се свет изменио у року од годину дана, а цена енергената је знатно скочила у целом свету. Да бисмо покушали да ту цену задржимо што дуже, користимо топло време које тренутно имамо. Тако померамо рок евентуалног недостатка гаса по бенефицираној и повољној цени, а у случају да током грејне сезоне и дође до тога, да цена грејања за грађане остане што дуже иста, односно као и прошле године. Да не говорим о томе да би, ако не дај Боже дође до прекidа дотока гаса преко Турског тока, онда једино што имамо било то што смо складиштити и што овим одлагањем и коришћењем повољних временских прилика покушавамо да сачувамо – истакао је Шапић за Беоинфо.

Он се осврнуо на захтеве о којима се ових дана писало у медијима, како би рачуни за грејање требало да буду нижи, наводећи да није решење да се сад рачуни умање за пар процената јер би, када цена гаса постане тржишна, они могли да скоче и по неколико пута више.

Поједине локалне самоуправе су то учиниле, али то није добро, јер тиме отварају Пандорину кутију, а то је скок цене грејања који би плаћали грађани, у складу са реалним околностима и ценама које диктира светска тржишна цена гаса.

– Све што се ради протеклих месеци има за циљ да грађани што мање у кућном буџету осете велике турбуленције на светском тржишту енергената, као што нису рецимо ни осетили да „Београдске електране” плаћају гас за дванаест одсто више већ дуже време, а грађани због тога нису добили веће рачуне – навео је Шапић.

Градоначелник је појаснио и то да грађани не плаћају централно грејање дванаест већ шест месеци, те да се оно само наплаћује током читаве године да би им се растеретио кућни буџет. То Град чини за своје суграђане, казао је Шапић.

– Одлука за одлагањем грејне сезоне због лепог времена није донета из хира нити на било чију штету. На све могуће начине покушавамо да се довијамо и да хаос који влада у читавом свету и на светском тржишту енергената грађани што мање осете на својој кожи – рекао је Шапић.

Градоначелник је на крају оценио да је овакво понашање и пословање домаћинско и здраворазумско, те да је оно такво на нивоу читаве државе.

– Свет је данас потпуно изврнут наопачке. Из ратног подручја исељено је неколико милиона избеглица, на десетине хиљада је страдалих, разрушених градова, уништених гасних токова, електрана, уништених живота. Грађани Србије, а онда и Београда, захваљујући одговорној националној и локалној политици, осећају то на најмањи могући начин. Тако и цену грејања, за разлику од скоро целе Европе, плаћају исто као и прошле године – закључио је Александар Шапић.