Градоначелник Шапић: „Олуја” највећи злочин етничког чишћења Срба након Другог светског рата

Градоначелник Београда Александар Шапић присуствовао је парастосу у Цркви Светог Марка поводом годишњице страдања и прогона Срба у Хрватској током „Олује”. У Ташмајданском парку градоначелник је потом одао пошту страдалима положивши венац на Споменик српским жртвама страдалим у ратовима 1991–2000. године на простору бивше Југославије.

Градоначелник је том приликом навео да је „Олуја” била злочиначка акција против српског народа.

– На оваквим догађајима нема потребе за великим речима, али има потребе да будемо јасни и недвосмислени. Злочин који се десио на просторима Српске Крајине је сигурно највећи злочин етничког чишћења након Другог светског рата колико год то неко данас покушавао да оспори. Чињенице и број људи који је протеран са својих вековних огњишта и који је страдао то потврђује. Изузетно је важно да гајимо културу сећања на наше жртве и да не заборављамо ствари које су нам се десиле у историји, те да васпитавамо децу у том духу јер треба да знају шта се десило баш због тога да нам се то никад више не би поновило – рекао је градоначелник Шапић обраћајући се бројним грађанима који су овом приликом одали пошту страдалима.

Шапић је додао да, поред зла по читав српски народ оних који су неупитни кривци за то, не смемо да заборавимо ни чињеницу да смо сигурно и ми погрешили када смо дозволили да нам се то деси.

– Важно је да српски народ, без обзира на то где се налази, више никада не дозволи да неко над њим изврши овакав злочин током којег су људи отерани са својих вековних огњишта. Ко год сутра да буде на челу српске државе, мора да буде свестан да је Србија матица свесрпском народу. Морамо да водимо рачуна о свим Србима, где год да се налазе, и да више никада не дозволимо да нам се, без обзира на околности, деси етничко чишћење. Само ако то себи будемо понављали, спречићемо овакве злочине у будућности – истакао је Шапић и исказао велико поштовање према свим жртвама и њиховим породицама.