Градоначелник Шапић: План стабилизације града Београда као одговор на новонасталу енергетску и економску ситуацију

Град Београд ће до краја августа урадити преглед стања и изађи са Планом стабилизације града Београд, а како би Београђани спремно дочекали предстојећу зиму, најавио је данас градоначелник Александар Шапић гостујући на ТВ Хепи.

Он је истакао да ће се најављени План стабилизације наћи пред одборницима Скупштине града крајем августа или почетком септембра, а са циљем да се главни град Србије прилагоди новонасталој енергетској и економској кризи у свету.

– Обилазимо градске и приградске општине, градска јавна предузећа и секретаријате како би се прилагодили новонасталим околностима на које нико није могао да рачуна, поготово када је рађен буџет на крају прошле године. Свет се променио од када је почео сукоб у Украјини, док сада све државне институције, укључујући и Град Београд гледају како да се адапритарају новонасталој ситуацији, а све у циљу да грађани осете што мање последице енергетске и економске кризе у свету – указао је градоначелник.

Најважније је, према његовим речима да Град Београд дочека спремно предстојећу јесен и зиму.

– Гледаћемо да у наредном периоду прилагодимо наше приоритете, а да притом не одустанемо од капиталних пројеката за развој српске престонице. Пратићемо стање у Европи и свету, те у складу с тим покушамо да прилагодимо читав градски систем и ставимо га у службу грађана. А то је да нам током зиме домови, школе и вртићи буду топли, да нам градска предузећа функционишу и комунални ред буде на завidном нивоу – навео је први човек престонице.
Он је истакао да ново руководство Града мора да се бави темама, којима се предходне власти нису морале бавити више од две деценије, односно од санкција деведесетих година прошлог века.

– Сада размишљамо да ли ћемо да имамо довољно гаса, нафте и других енергената. То је питање које се решава на националном нивоу и сигуран сам да ће председник Вучић, као репрезент те политике успети да их превазиђе, а ми који водимо велике локалне системе, односно градове Београд, Нови Сад,Ниш и Крагујевац спремно дочекамо период пред нама – указао је градоначелник.

Када је реч о најаваљеним екстремно високим температурама ваздуха, Шапић је истакао да се Град урадио све што је у његовој надлежности.

– Поставили смо цистерне на свим кључним местима у граду, такође смо појачали снабдевање водом где је то могуће, те апелујемо на грађане да буду умерени у коришћењу клима уређаја и у потрошњи воде, у мери колико је то могуће – навео је Шапић.

Он је нагласио да ће се са свим добрим пројектима наставити и убрзати њихова реализација, али да ће се извући поуке из свега онога што није било добро те подсетио да је одлучио да се ухвати у коштац са кључним проблемима у Граду као што је јавни превоз који је деценијски проблем који нико није желео да решава.