Градоначелник Шапић: Поправљен сат на „Генекс кули”, симболу Београда

На иницијативу градоначелника Београда Александра Шапића, сат на „Генекс кули”, познатијој као „Западна капија Београда”, поправљен је после много година захваљујући ангажману Града Београда и радника надлежног комуналног предузећа. Вечерас је сат поново пуштен у рад, а градоначелник Шапић је тим поводом обишао „Генекс кулу” и нагласио да инвестиција није била велика, али да има симболички значај јер је 1980. године, када је кула изграђена, представљала парадигму развоја и будућности Београда.

– Можда млађим генерацијама овај сат ништа не значи, али мојој генерацији и старијима буди сећања. Када бисмо долазили у Београд, знак да смо ушли у наш град био би да на њему вidимо колико је сати, степени и који је дан. Без обзира на то у чијем ће власништву бити „Генекс кула”, што је сада актуелна тема, волео бих да и млађим генерацијама овај сат буде симбол и прво што ће препознати по уласку у Београд – рекао је Шапић.

Ово ремек-дело модерне архитектуре пројектовао је архитекта Михајло Митровић, а чине га две бетонске куле повезане мостовном структуром, уз ресторан на кружном врху. Изнад моста налази се дигитални часовник, који је такође имао за циљ да нагласи футуристички приступ у пројектовању.

На предлог Завода за заштиту споменика културе Београда, Влада Србије је пре око годину дана уврстила објекат у регистар културних добара Србије.