Градоначелник Шапић: Постоје ствари које су изнад сваког рејтинга и политике

Постоје моменти када морате да станете, када је нешто изнад сваког рејтинга, сваке популарности, сваке политичке агенде и ко се ни тада Бога не боји, не знам како живи и како налази смисао у свему што ради, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић, коментаришући велике трагедије које су задесиле наш главни град и његово досадашње непојављивање у јавности.

– На питање: Где је Шапић, шта је требало да урадим? Да трчим по телевизијама, да се сликам, да idем да причам како сам много тужан? Патња, бол и туга не мере се тиме колико гласно плачете и коме све то показујете. Истог дана сам изјавио саучешће породицама и рекао да ћемо помоћи на сваки могући начин, а на који начин – нисам желео јавно да говорим, јер је било непримерено у том моменту. Ова земља можда није богата као неке скандинавске или западне земље, али новца да сахранимо своју децу имамо и за то нам не требају никакви странци. Истог дана смо рекли породицама да ћемо све трошкове сахрана покрити, али нисмо то објављивали у медијима зато што је то непристојно и неукусно. Не мора све одмах да idе у медије. Наравно, када су сви објавили како ће Дончић да плаћа сахране наше деце, тада смо морали да се огласимо и кажемо да су те ствари већ обезбеђене од стране Градске управе и да су породице преминулих о томе увелико обавештене – рекао је Шапић у гостовању на ТВ Хепи.

Читава јавност седам дана „лешинари” иако је елементарна традиција да кад неко премине изјавите саучешће, понудите помоћ и да се након тога склоните и утишате, истакао је градоначелник.

– Дан након друге трагедије, у договору са члановима Градског већа и Управом града, одлучили смо да испред Старог двора, на месту које је симболично, где Београђани долазе већ деценијама да поделе своје највеће радости, где дочекујемо своје најуспешније суграђане, да управо на том месту дамо свима прилику да истовремено одају пошту трагично преминулима у оба злочина која су се десила у нашем граду. Урадили смо то тихо, најтише што смо могли – навео је Шапић.

Градоначелник Шапић је поновио да ће сви државни и градски функционери морати до краја свог живота да живе са чињеницом да се управо за нашег мандата десио најсвирепији злочин који је погодио ову земљу у мирнодопско доба.

– Морамо са тим да наставимо да живимо, да помогнемо једни другима да превазиђемо ово заиста тешко време за нашу државу и народ. Ако ова трагедија која нам се догодила није опомена да треба да се зауставимо, онда не знам какво зло треба да нам се догоди да бисмо схватили да ствари морају да се промене. На нама је сада да смиримо ситуацију, да додатно спроведемо и оне ствари које нису биле у плану, као и да завршимо процесе у које смо ушли – рекао је Шапић.

Он је подсетио да је расписана набавка за станице Службе јавног реда Града Београда, да ће бити 102 таква објекта за боравак службених лица где ће људи моћи да пријаве како комуналне тако и безбедносне проблеме. Понудићемо и полицији да може да користи те наше објекте у своје сврхе и за своје људе. Град већ месецима ради на дефинисању „безбедних зона” око школа, вртића и паркова где деца проводе много времена и где би свако кривично дело било ригорозније третирано него на неком другом месту. Радна група са Министарством правде и Министарством унутрашњих послова ради на томе а и врло брзо ћемо дати предлог измене закона, како би се бар у тим зонама максимално смањила свака врста вршњачког и сваког другог насиља.

– Важно је шта ћемо да урадимо у периоду испред нас, како ћемо све ово да превазиђемо и како ћемо да се понашамо. Држава је изашла с предложеним мерама, Град такође спроводи своје започете пројекте. Од расписивања конкурса за „Беле” да их на улицама, испред школа и вртића буде још више, преко постављања безбедносних станица у сваком делу града до измене закона и јасног дефинисања безбедних зона где наша деца проводе највише времена и где морају да буду најбезбеднија. Апелујем на све политичаре и све који се баве јавним послом да смиримо страсти у друштву. Ако немамо снаге да у првим данима после несреће покажемо да смо људи једни према другима, чему се онда надамо у будућности. Систем који сви данас спомињу смо сви ми и ако желимо да буде бољи, онда свако мора да крене од себе прво. Требало би да „позовемо” једни друге за мало мира и разумевања и да дамо простора, пре свега породицама жртава, али и свима нама. Нико не зна који је прави модел понашања у оваквим ситуацијама осим да се понуди помоћ. Град Београд, њихов град, биће ту за њих у овим тешким временима и помоћи ћемо свакоме коме је помоћ неопходна. Нисам желео да се појављујем у медијима и говорим у првих седам дана након трагедије, јер сам сматрао да је то непримерено и ако ће због тога неко да ми замери, нек замери, и даље мислим да се у првим данима жалости то не ради јер је то директно коришћење трагедије у неке друге сврхе. Ако ћу зато да платим неку политичку цену, онда нека тако буде, али свој став и даље по том питању променио нисам – поручио је први човек српске престонице.

„Београдски лични” су током последњих месеци константно у близини школа, нарочито када деца долазе и одлазе.

– То су сви приметили, али и поред тога морамо да повећамо број припадника наше службе јер желим да их буде најмање хиљаду. Након свега што се догодило, морамо још интензивније да сарађујемо са полицијом. Заједничким радом морамо да спроведемо све што је у нашој моћи, да би безбедност деце била на максималном нивоу – истакао је Шапић.

Градоначелник се осврнуо и на најаву још од августа прошле године да ће Град Београд добити једну велику породичну манифестацију која ће се звати „Београдски дани породице”.

– То је манифестација од посебног значаја за Град Београд. Првобитно је било планирано да се манифестација одржи 13. и 14. маја, јер се Међународни дан породице обележава 15. маја. Ипак, након трагедија које су нас задесиле, принуђени смо били на одлагање. Урадили смо велике припреме за ту манифестацију, на коју сам позвао и патријарха да буде наш гост, а све би почело колективним венчањем. Након тога уследило би мноштво програма током читавог викенда за све узрасте у ширем центру града. Све смо то одложили за месец дана и мислим да је сада још важније да се та манифестација одржи. За сада су актуелни датуми 17. и 18. јун, али то ћемо још да потврдимо. И биће времена да о тој манифестацији још говоримо. Желимо да покажемо колико је важно да се „вратимо” породици. Биће то права парада радости, ентузијазма и оптимизма – рекао је Шапић.