Градоначелник Шапић: Позивам грађане да се вечерас „поклонимо” нашим кошаркашима на свечаном дочеку испред Старог двора

Градоначелник Београда Александар Шапић најавио је да Град Београд вечерас од 20 часова организује свечани дочек за кошаркашку репрезентацију Србије, која је освојила сребрну медаљу на недавно завршеном Светском првенству у кошарци у Манили.

– Позивам грађане да дођу испред Старог двора, где традиционално дочекујемо наше спортисте, и да се овог пута „поклонимо” нашим кошаркашима. Заслужили су. Показали су да „бој не бије свијетло оружје, већ бој бије srcе у јунака” и да су испред њих озбиљне каријере. Показали су да су светска класа и велика је ствар и то што су обезбедили пласман за Олимпијске игре. Мислим да у сваком спорту треба да навијамо за наше какав год да је састав јер је у том моменту најбољи. Увек треба да подржимо оне који представљају Србију на такмичењима, иако притисак јавности може да расте. У крајњем, шампиони упркос притиску доносе резултате – поручио је Шапић, гостујући на К1.

Градоначелник је навео да је припрема за овакве догађаје већ устаљена, те да ће Скупштина града увек организовати прославе успеха наших спортиста, али да дочек свакако зависи од броја људи и атмосфере испред Старог двора.

За сутра је заказана седница Скупштине Града Београда на којој ће се наћи низ важних тачака за функционисање града, а између осталог, најавио је Шапић, на дневном реду је ребаланс буџета. Ребалансом се обезбеђују средства за куповину нових аутобуса на гас, с планом да се потпуно промени возни парк ГСП-а и да за пар година у Београду више немамо возила на нафту. То је континуирана „зелена политика”, чега је део, између осталог, гашење котлова и пошумљавање, навео је Шапић. Осврнувши се на одлуке о бесплатним картама за базене, које је протеклог лета извадило близу двеста хиљада грађана, затим на бесплатне уџбенике који су обезбеђени за све ученике основних и средњих школа, на бесплатан боравак у вртићима, бесплатне часове енглеског језика за предшколце, као и набавку пречишћивача за ваздух за све београдске вртиће, Шапић је подсетио да је буџет града – буџет бриге о људима.

– По мом мишљењу, најважнија социјална мера коју доносимо јесте да обезбеђујемо средства за повећање основице плате за све запослене у предшколским установама. До сада је то било шест одсто на постојећу републичку основицу, а сада је подижемо за десет одсто, што ће бити повећање од шеснаест процената. Мислим да оволиког повећања основице није било у последњих петнаест година. Уз то, треба додати и повећање од пет одсто које је Република обезбедила у септембру и најаву повећања за још десет одсто после Нове године, тако да долазимо до тога да ће повећање износити више од трidесет одсто у року од само неколико месеци. То је јако важно јер су нарочито помоћном особљу плате веома ниске – рекао је Шапић.

Он је нагласио да не може да води другачију политику од оне коју је водио у општини Нови Београд, а то је политика пуна социјалних мера.

– Мислим да смо ми у Београду ове године то показали, иако је било пуно скепсе. Све што смо обећали смо и спровели, те настављамо у том правцу. Ове године проширићемо дијапазон производа за ваучере на беби-опрему и играчке. Али важно је рећи да је за све то потребна стабилна економија на нивоу државе – навео је градоначелник.

Он је подсетио да је, када је дошао на место градоначелника, први ребаланс имао у септембру, када је обезбеђено више милијарду динара за реконструкцију улица.

– Од тада до децембра урадили смо 45 улица, а сада ребалансом „убацујемо” још милијарду динара за исту намену. За ових годину и по дана поставили смо нове стандарде, нема пробијања рокова, ради се ноћу, викендима. Ове године ћемо урадити више од 120 улица, а idемо на проширивање коловоза где год је то могуће. Најбољи пример за то је Вишњичка улица, а радимо и у Новом Београду. Све одлуке се доносе у складу са политиком Града, а истовремено се не одустаје од великих капиталних пројеката – истакао је први човек престонице.

На дневном реду сутрашње седнице наћи ће се и одлука која се тиче уређења излога и запуштених фасада, те је градоначелник рекао да ће стручно тело, на чијем челу ће бити градски урбаниста, одредити како шта треба да се среди.

– Постоје објекти који заиста руже одређене делове града. Стандард је различит за различите делове града, али ће о томе да одлучују људи који су се за то школовали. Ту неће бити неких превеликих захтева већ само да се приведе намени, да ту рецимо буде излог, а не као незавршена радња – нагласио је Шапић.