Градоначелник Шапић примио у опроштајну посету амбасадорку Кине

Градоначелник Београда Александар Шапић примио је данас у опроштајну посету амбасадорку Народне Републике Кине Чен Бо, којој ускоро истиче мандат на овој важној функцији у нашој земљи. У срдачном разговору, Шапић јој је захвалио на свему што је учинила за развој сарадње и пријатељских односа са овом азијском земљом.

Београд има потписане споразуме са бројним кинеским градовима, а између осталог је 1980. године био први европски и трећи светски град с којим је Пекинг потписао званични споразум о сарадњи. Такође, наш главни град је збратимљен са Шангајем од 2018. године.

За септембар је планирана посета високе делегације Кинеске народне политичке консултативне конференције – Шангајског комитета, са председником комитета на челу. У оквиру посете планира се за 25. септембар и привредно-трговинско инвестициони симпозијум у организацији привредних комора Шангаја и Србије. Из провинције Хенан упућен је позив градоначелнику Шапићу за Међународни туристички форум градоначелника, који ће се одржати почетком септембра.

На састанку је било речи и обележавању пете годишњице потписивања Споразума о братимљењу између Шангаја и Београда, а тим поводом градоначелник Шапић је позван да крајем новембра посети Шангај и присуствује Форуму побратимских градова Шангаја.

Поред Форума градоначелника земаља Централне и Источне Европе и НР Кине, у којем Град Београд већ учествује годинама, а 2018. године је био и домаћин, у нашем главном граду одржани су Дани Пекинга у Београду када је након 37 година боравио и градоначелник Пекинга у Београду. Наши званичници у склопу међудржавне и међуградске сарадње редовно посећују ову земљу, чиме се продубљују пријатељски и привредно-трговински односи са Кином.

Дипломатски односи са овом земљом успостављени су 1955. године, а од 2016. подигнути су на ниво свеобухватног стратешког партнерства. Кина је Србији и Београду значајни партнер у капиталним пројектима у областима инфраструктуре, енергетике, саобраћаја, туризма.