Градоначелник Шапић: Процес обезбеђивања бесплатних уџбеника није био лак, али је беспрекорно спроведен

Одлука о бесплатним уџбеницима за основце и средњошколце није била нимало лака, није било лако наћи новац, били смо нападани са свих страна, убеђивани да то нећемо моћи да спроведемо, а беспрекорно смо све спровели. Међутим, на систем и механизам дистрибуције и расподеле уџбеника Град Београд није могао да утиче, изјавио је градоначелник Београда Александар Шапић гостујући у Београдској хроници.

– Највећи број школа успео је да расподели уџбенике, уколико негде буде каснила испорука сигуран сам да ће то бити обављено у року од неколико дана – нагласио је Шапић и додао да су ова и друге одлуке које је доносио Град довођене у питање све док нису дошле на извршење.

Како је рекао, Београд је много тога обезбедио својим грађанима из буџета, те да је у центру политике Града на чијем се челу налази, брига о људима.

– Радимо ребаланс буџета у септембру и поново распоређујемо средства. Све озбиљне компаније, па и Градска управа, тако и треба да функционишу. Средства која нису утрошена пребацују се на друге позиције, раде се пресеци и нећемо да дозволимо да средства остану неискоришћена, а да имамо проблем на другом месту. Покушаћемо да спроведемо још мера које ће ићи у правцу бриге о људима, јер је сервис који Град треба да пружа у том правцу једнако важан као и велике инфраструктурне ствари. Покушавамо да ниједна страна, свакодневни живот, али и капитали пројекти напредују – истакао је Шапић.

За годину и по дана, додао је Шапић, није било лако испунити сва очекивања људи, а не угрозити велики систем као што је Град Београд.

– У септембру ћу изаћи са свим егзактним подацима о целом систему наплате карата, услугама које нису постојале, а данас постоје, како аутобуси изгледају, али и томе шта смо урадили за шест месеци и шта планирамо да урадимо. Промене у јавном првозу које су се десиле и које ће људи тек да осете су велике, само злонамерни ће рећи да данас јавни превоз није бољи. Возила су чистија, ради већи број клима у возилима него раније, а спремамо се и за набавку нових аутобуса и трамваја. Наставићемо да опорављамо наш возни парк. Идеја нам је да у року две до три године имамо један од најбољих система јавног превоза у овом делу Европе – рекао је градоначелник.

Говорећи о раду сплавова на Савском шеталишту, Шапић је рекао Град Београд неће одустати од увођења реда у тој области, да има опструкција, али да Београђани заслужују да живе у цивилизованом граду.