Градоначелник Шапић разговарао са амбасадором Венецуеле

Градоначелник Београда Александар Шапић угостио је данас у Старом двору амбасадора Венецуеле Димаса Алваренгу. Посета амбасадора Венецуеле уприличена је поводом предстојећег боравка министра спољних послова ове јужноамеричке државе у Србији, који је планиран за 14. и 15. јул.

Званичници су током састанка разговарали о потписивању Споразума о братимљењу главних градова Србије и Венецуеле – Београда и Каракаса, одређивању локације за постављање споменика јужноамеричком револуционару Симону Боливару, као и о реципроцитетном постављању споменика Николи Тесли у главном граду Венецуеле.

Београд нема успостављену сарадњу са градовима из Венецуеле, али могућности за сарадњу постоје, и то у областима пољопривреде, прерађивачке индустрије, енергетике, образовања и туризма.

Званични дипломатски односи Србије и Венецуеле успостављени су 1951. године, али дипломатске везе трају више од 140 година. Односе Србије и Венецуеле карактерише дугогодишња сарадња заснована на принципима узајамног уважавања и поштовања територијалног интегритета и суверенитета држава и међународног права.