Градоначелник Шапић: Размена знања и искуства са Зораном Јанковићем може много да нам користи

Градоначелник Београда Александар Шапић састао се са градоначелником Љубљане Зораном Јанковићем у Градској кући. Шапић му је захвалио на срдачној добродошлици и прилици да размене искуства и знања.

– Градоначелник Јанковић је један од људи од којих може много да се научи о вођењу града, те како иза себе да оставите заиста велике ствари. Изузетно ми је значио разговор с њим јер се и иначе показао као велики пријатељ наше земље, нашег главног града и српског народа којем својим пореклом припада. У будућности ћу се потрудити да имамо што интензивнију и чешћу комуникацију и да све оно што је применљиво из Љубљане имплементирамо у наш град, те да Београђани имају ту врсту користи од наших састанака и сарадње – рекао је Александар Шапић.

Градоначелник Љубљане Зоран Јанковић оценио је да су велики спортисти научили да се боре, те да иако је ово први сусрет са Шапићем, засигурно неће бити последњи.

– Наш задатак је да размењујемо искуства, међу нама нема љубоморе, већ се веселимо кад се нешто добро направи. Изузетно сам поносан што сам добио Сретењско признање од председника Вучића и оно је код мене на вidном месту. Зато се веселим свим успесима Београда, а што се мене тиче, млађем колеги Шапићу врата су увек отворена, желим му много среће у даљем раду, а ја када год будем био потребан, доћи ћу у Београд, само је довољно да ме позовеш – поручио је Јанковић.

Он је подсетио да чак и у „лудим годинама” није било спорова између Србије и Словеније, нарочито између градова. Људи се међусобно посећују, а и привреда у оба правца функционише, навео је он.

– Добри односи међу људима и фирмама јесте оно што ми у политици никако не смемо да кваримо, него напротив да подржавамо – поручио је Јанковић.

Јанковић је уручио Шапићу кључеве града Љубљане, уз поруку да су то кључеви који отварају сва врата града.

У оквиру своје посете Љубљани, градоначелник Александар Шапић учествовао је и на 13. „Љубљана форуму 2023”, посвећеном климатски неутралним и паметним градовима до 2030. године.

На панелу који је окупио градоначелнике и представнике Београда, Ријеке, Сарајева, Беча, Будимпеште, Новог Сада и Љубљане разговарало се о изазовима са којима се сусрећу њихови градови, као и о пројектима који су у току реализације.

Градоначелник Шапић је том приликом представио развојне пројекте Града Београда, а пре свега метро као будући примарни начин превоза грађана. Он је подсетио да је Град Београд донео одлуку да у року од неколико година возила у градском превозу уместо нафте као гориво користе гас и електричну енергију, што ће аутоматски утицати на смањење загађења. Шапић је упознао саговорнике и са новим поједностављеним и ефикаснијим системом наплате у јавном превозу без приватног посредника, који је тај посао радио последњих петнаест година, што ће, како је рекао, вратити поверење грађана и повећати наплату. Према његовим речима, све то је прелазна фаза до коначног примарног начина превоза, а то је метро чија се прва линија очекује 2028, а друга 2030. године. Он је нагласио да је Београд отворен за сарадњу са свим градовима региона.