Градоначелник Шапић: Ребалансом буџета до нових средстава за младе и децу Београда

Градоначелник Београда Александар Шапић представио је главне ставке ребаланса буџета градским одборницима, образложивши да је циљ да новац „заврши у рукама” грађана Београда путем свега што се спроводи у српској престоници.

– У данашње време, због брзине живота, где се ствари мењају на дневном нивоу, није баш паметно да се по сваку цену држите онога што сте усвојили у новембру. Не постоји озбиљна фирма, па и држава, да годину дана унапред тако прецизно све испрограмира. То не показује колико је неко способан, већ супротно. Док ја будем водио Град радићемо пресек буџета неколико пута годишње, колико год је то неопходно. Зато сада радимо ребаланс, а вероватно ћемо и у септембру – нагласио је Шапић.

Према његовим речима, у овом ребалансу су најважније две позиције, а одлуке за то нема потребе да се доносе на седници, „већ ћемо их донети на Већу”.

– Буџет који смо раније донели назвали смо „буџетом бриге о људима”, тако да се сада надовезујемо на социјалне програме које смо већ усвојили. Већ смо обезбедили ваучере за Нову годину, најавили смо бесплатан боравак за децу у вртићима и бесплатне уџбенике за ђаке, заживели су и бесплатни базени, дупло смо смањили цену карте у јавном превозу и дошли до тога да средњошколци први пут бесплатно користе јавни превоз. Сада долазимо до две нове одлуке. Новац одвајамо за бесплатан енглески језик за предшколце, као и за пречишћиваче ваздуха у вртићима, основним и средњим школама. Тај уређај ћемо ми одржавати и сервисирати. Ово је био добар предлог и никада нисмо имали проблем да прихватимо добре предлоге од било кога из опозиције – појаснио је градоначелник Шапић.

Све што смо говорили и планирали је у интересу Београђана, навео је градоначелник, и додао да се неће одустати ни од једне ствари.

– Када у нешто верујеш, на том путу не може ништа да те спречи. Изузетно сам поносан на сваку улицу коју смо реконструисали, сваки инфраструктурни пројекат, први пут враћамо новац од наплате карата, као и потпуну контролу јавног превоза у руке Београђана – рекао је градоначелник Шапић и поручио да ће јавност крајем лета добити параметре на основу којих ће моћи да суди да ли је реformа јавног превоза била добра или не.