Градоначелник Шапић: Сарадња локалних заједница и јачање институција на услузи обичном човеку

Градоначелник Београда Александар Шапић поздравио је у име домаћина учеснике 50. скупштине Сталне конференције градова и општина, оцењујући том приликом да је овај догађај најважније окупљање представника локалних власти у нашој земљи. Јубилеј од пет деценија уводи у наредни, још већи, јер ће се следеће године обележити седамдесет година од оснивања СКГО-а, подсетио је Шапић.

– Београд је један од градова који су иницирали оснивање Сталне конференције градова и општина, а прва, оснивачка скупштина одржана је 1953. године, баш у Београду. Отада главни град активно учествује и подржава рад наше националне организације. Општине и градови најближи су грађанима и одговорни су за њихове кључне, животне проблеме, а грађани су сваког дана у прилици да процењују и вреднују наш рад – рекао је Шапић.

Београд је много пута показао да је на услузи обичном човеку, трудећи се да то из дана у дан унапређује, навео је Шапић.

– Свакодневна услуга коју пружамо грађанима некада је једнако важна као и велике инфраструктурне ствари. Уверен сам да грађани то препознају, а ми ћемо учинити све што је до нас да и у будућности на томе доследно и посвећено радимо – истакао је Шапић.

Задаци су многобројни, додао је Шапић, било да је реч о комуналним услугама, урбаном, економском и друштвеном развоју, те бризи како за велике пројекте тако и за бољи живот грађана.

– Београд као главни град располаже снажнијим могућностима и капацитетима од других локалних заједница у нашој земљи. Ипак, решени смо да стално јачамо квалитет рада наших јавних институција, те да их учинимо још ефикаснијим и ближим грађанима – навео је Шапић.

Градоначелник Београда је указао и на значај снажне сарадње са другим локалним самоуправама, али и са председником Републике, Владом, министарствима, агенцијама, јавним предузећима.

– Преко је потребно да удружено радимо на развоју локалне самоуправе у нашој земљи. Удруживањем ресурса можемо успешније да испунимо очекивања наших грађана, али и да рационално управљамо градовима и општинама. Управо с тим циљем ове године четири наша највећа града: Београд, Нови Сад, Ниш и Крагујевац иницирали су успостављање ближе непосредне сарадње, у оквиру које можемо да поделимо искуства и разменимо праксу – рекао је Шапић.