Градоначелник Шапић: Сто нових возила на гас до краја недеље на улицама Београда

Сто нових зглобних аутобуса с погоном на компримовани природни гас најкасније до краја недеље биће пуштено у саобраћај у главном граду, најавио је градоначелник Београда Александар Шапић. Он је на данашњем представљању нових возила у новобеоградском погону ГСП-а прецизирао да ће се аутобуси наћи на најфреквентнијим и најоптерећенијим линијама – 17, 23, 31, 65, 88.

– Захваљујући новим аутобусима, најстарија возила ће бити повучена из саобраћаја и тако ће просечна старост возног парка бити седам и по година, што је у границама европских стандарда. Нови аутобуси знатно ће унапредити квалитет нашег јавног превоза, а важно је и да наставимо да обнављамо возни парк, што свакако изискује знатна средства. Ових сто возила коштало је око 35 милиона евра – рекао је Шапић.

Градоначелник је оценио да је ово важан дан за Београђане јер су возила еколошка и свакако ће утицати на смањење загађења у граду. Овим питањем се тренутно интензивно баве сви надлежни, навео је Шапић, прецизирајући да су највећи разлог периодичног већег загађења индивidуална ложишта, којих према проценама има између 150 и 200 хиљада у Београду. Гасификација, даљински и алтернативни начини грејања, али и даља набавка еколошких возила за систем јавног превоза свакако ће дати позитивне резултате као мере за смањење загађења у граду, истакао је Шапић.

Градоначелник је нагласио и то да ће се возила пунити као и сва остала оваквог типа на гасним станицама „Криогаса”, а да ће изградња јавно-приватне гасне станице у погону ГСП-а, која је предвиђена за крај марта, много значити за сва будућа возила с гасним погоном.

Нова возила на гас су нископодна и зглобна, с максималним капацитетом путничког простора од 150, односно 38 седишта и 112 места за стајање, уз простор за колица за бебе и инвалidска колица. Опремљена су системом за детекцију пожара у моторном делу, имају рампу за олакшан улазак особа са инвалidитетом, осветљена су ЛЕД светлима, а грејање је, осим радијатора, појачано калориферима и кровним грејањем. Аутобуси су опремљени савременим расхладним системима, као и надзорним камерама, системом за бројање путника и вај-фај интернетом.