Градоначелник Шапић: Све најављене социјалне мере се остварују

Бесплатни уџбеници стигли су у највећи број школа, на процес расподеле и дистрибуције нисмо могли да утичемо, али се Град Београд побринуо за оно што је најважније, а то је да родитељи ове године нису имали потребу да плаћају уџбенике и тиме помогао да се тај новац употреби за друге неопходне ствари, истакао је градоначелник Александар Шапић.

Он је гостујући у емисији „Фокус” на тв Б92 нагласио да су га многи нападали да је то популистичка прича за коју нема средстава у градском буџету, а када се то сада десило онда критикују зашто то није омогућено ђацима и у другим градовима Србије.

– Свака локална самоуправа одлучује и спроводи политику за коју има довољно знања и искуства. Ја не могу да се данас када водим читав град понашам другачије него што сам се понашао када сам водио Општину Нови Београд. Спроводим политику бриге о људима и све социјалне мере које сам спроводио у овој општини. Наравно да сада имамо још више социјалних мера јер имам већи механизам. Мислим да ће вероватно у будућности још неке локалне самоуправе донети сличне мере – истакао је Шапић.

Он је додао да се већ сада размишља да Град, уместо бесплатних уџбеника које је ове године купио, родитељима школараца да новац у истој вредности.

– На тај начин би родитељима омогућили да им деца наследе старе уџбенике, а да средства од Града Београда преусмере на нешто што им је потребније за школску годину у том тренутку – рекао је градоначелник.

Говорећи о безбедности у граду Шапић је навео да су одређене локације за 102 комунално-безбедносне станице које ће се налазити у близини школа, паркова и где деца проводе највише времена.

– Од јесени крећемо у имплементацију тих станица које ће практично бити продужена рука београдске полиције. Са реализацијом овога наш град више неће бити исти – рекао је први човек престонице.

Када је реч о социјалним мерама које су у склопу политике бриге о људима Шапић је подсетио да је овог лета издато скоро 200.000 карата за бесплатно коришћење базена, бесплатан јавни превоз за средњошколце, доживотне карте за јавни превоз за грађане изнад 65 година, бесплатан енглески језик за предшколце као и увођење пречишћивача ваздуха у вртиће и школе.

– Независно од тога радимо многе ствари као што је реконструкција улица без пробијања рокова уз рад викендом и ноћу како би се избегле гужве. Прошле године смо ребалансирали буџет и одредили 45 улица које смо завршили, у овој години смо „напали” више од сто улица – рекао је Шапић и додао да не постоји ни једна ствар коју је најавио, а од које је одустао.

Једна од ствари које је обећао, а коју је остварио су бесплатни вртићи, и од сутра родитељи свих 58.000 малишана који иду у државне вртиће неће морати ништа да плаћају. Како је навео, најмање половина приватних вртића је задржала исту цену, а тамо где је цена повећана, родитељи ће плаћати мање за део који Град субвенционише.

Он је рекао да се у приградским општинама ради пуно пројеката и навео пример Барајева.

– У наредним месецима посетићу Младеновац, Гроцку и Лазаревац и уколико посветимо више пажње инфраструктури у приградским насељима, живот у њима може да има више предности него мана – поручио је први човек наше престонице.

Шапић се осврнуо на нови систем наплате градског превоза рекавши да сада добро функционише, да је једноставнији, ефикаснији и бржи. Како је навео спрема се позивна верификација сваког возила где ће, у наредних месец до два, свако возило проћи проверу да ли има све што је потребно за несметано функционисање превоза.

–Брига о људима је најважнија ствар у послу којим се бавим јер ко не води рачуна о својим нараштајима у будућности тај не води рачуна ни о свом народу и од тог начина вођења политике нећу одустати – закључио је градоначелник Шапић.