Градоначелник Шапић: Традиционално добри односи између српског и кинеског народа

Градоначелник Београда Александар Шапић примио је данас у Старом двору амбасадорку Народне Републике Кине Чен Бо. Градоначелник Шапић и амбасадорка Чен Бо су се сложили да су односи између две државе и два народа традиционално пријатељски. Шапић је захвалио Кини на подршци коју ова земља пружа Србији посебно у очувању суверенитета и територијалног интегритета наше државе.

Шапић је рекао да је у оквиру веома присне сарадње Србије и НР Кине важно да се градови наших земаља повезују, братиме и јачају међусобне везе. Подсетио је да Београд од 1980. године има Споразум о сарадњи са Пенкингом, затим да је 2009. године потписан Меморандум о разумевању између Београда и Шенџена, 2017. године потписано је Писмо о намерама о сарадњи између Града Београда и провинције Хунан, као и Споразум о братимљењу Београда и Шангаја 2018. године. Према његовим речима, споразум између Београда и Шангаја учврстио је сарадњу два града у области привреде, културе, спорта, заштите животне средине и других области.

Први човек Београда је подсетио на низ инфраструктурних пројеката чија је реализација у току или су завршени уз подршку Народне Републике Кине, као што су Пупинов мост, обилазница око Београда, метро, Корidор 11, топлодалековод Нови Београд – Обреновац, те будући Кинески тржни центар у Новом Београду. Осим на великим инфраструктурним пројектима, сарадња са Кином развијаће се и надаље и у областима културе, науке, туризма и науке и технологије.

Градоначелник је истакао да је Београд захваљујући улагању у туризам постао веома атрактивна туристичка дестинација што показује и број кинеских туриста који је из године у годину све већи. Он је позвао туристе из Кине да наставе да долазе у што већем броју у нашу престоницу и уживају у гостопримству братског српског народа, као и велике инвеститоре да и надаље улажу у наш главни град.