Градоначелник Шапић: У плану на десетине паркова са пет-зонама

Градоначелник Београда Александар Шапић обишао је новоизграђени пет-парк у Блоку 24, где је ЈКП „Зеленило – Београд” завршило и радове на теретани на отвореном и приступним стазама, те најавио да ће Град на овакав начин уредити на десетине паркова како постојећих, у којима ће један део бити ограђен за кућне љубимце, тако и зелених површина, које ће се приводити тој намени.

– Овде је искоришћена зелена површина која није ни била парк пре тога. Урађене су пет-зона и теретана на отвореном, а idеја нам је да у већ постојећим парковима, наравно где за то постоји простор, уређујемо овакве делове са више или мање реквизита. Ту ћемо омогућити власницима кућних љубимаца, пре свега паса, посебан простор, а са друге стране биће безбедан и за псе и за посетиоце. Притом, хигијена ће бити на једном другачијем нивоу и то не само у делу одвојеном за кућне љубимце, већ у целокупном парку – рекао је градоначелник и додао да ће се на тај начин побољшати квалитет свакодневног живота грађана.

Он је напоменуо да је овакав начин уређења паркова примењиван и у општини Нови Београд док је био председник ове општине. Град је, како је рекао, урадио више оваквих паркова, од којих је први онај на Ташмајдану.

Простор сада уређене јавне зелене површине у Новом Београду износи око 2,7 хиљада квадратних метара. Вредност радова на изградњи парка за псе је око три милиона динара, а теретане на отвореном нешто више од 1,8 милиона динара.

У периоду од 2014. до данас, ЈКП „Зеленило – Београд” изградило је 13 паркова за псе и 72 теретане на отвореном. За сада су планирани радови на изградњи пет-зона за кућне љубимце у Улици Матице српске, Парку Ушће, парку на Бановом брду, парку у Улици Индире Ганди на Вождовцу, као и у Парку Беле воде.