Градоначелник Шапић угостио амбасадоре Мексика и Египта

Градоначелник Београда Александар Шапић, у склопу међународне сарадње са званичницима света, сусрео се данас у Старом двору са амбасадорима Мексика и Египта, Карлосом Исауром Феликсом Короном и Баселом Салахом.

У одвојеним разговорима, градоначелник је упознао госте са најзначајнијим пројектима главног града, указујући на важност сарадње Београда и Србије са свим градовима и државама света.

Градоначелник Шапић је подсетио да Србија и Мексико имају више од седам деценија дугу традицију дипломатских односа, а да смо са Египтом већ у другом столећу добре билатералне сарадње.

– Оба амбасадора позвала су ме да посетим Мексико Сити и Каиро, што сам са задовољством прихватио јер бих желео да се упознам са функционисањем великих јавних система ових метропола. Сазнао сам да Мексико Сити има Београдску улицу у значајнијем делу града, те сам обећао да ће се и Београд одужити и дати назив једној улици по главном граду Мексика. Београд већ има Египатску улицу, а одлука је донета на иницијативу Амбасаде Египта и налази се у резidенцијалном делу Земуна. Ово је био начин да се и на симболичан начин продубе и ојачају постојећи пријатељски односи двеју земаља, што ћемо, надам се, учинити и са Мексиком – рекао је у изјави за Беоинфо Александар Шапић.

Од пре две године, наша земља има потписан Споразум о просветној, културној и спортској сарадњи са Мексиком, те је управо овај споразум смерница и за два главна града, на чему ће се у наредном периоду радити како би се сарадња у овим областима конкретизовала.

Египат је био почасни гост на Београдском сајму књига и Београдском сајму туризма, те је на састанку нарочито истакнут потенцијал сарадње у ове две области. У разговору је било речи и о Покрету несврстаних, који је прошле године обележио значајан јубилеј, 60 година од прве конференције која је одржана у Београду.

Саговорници су се осврнули на овогодишњу посету египатског председника Србији, када је потписано више билатералних споразума, међу којима и Меморандум о сарадњи између Музеја афричке уметности у Београду и Националног музеја египатске цивилизације у Каиру.