Градоначелник Шапић угостио председника Представничког дома Египта

Градоначелник Александар Шапић састао се данас у Старом двору са председником Представничког дома Арапске Републике Египат Ханафијем Алијем Џебалијем. Египатска делегација, коју предводи Џебали, борави у званичној посети Србији у склопу које су одржани бројни билатерални састанци.

Током разговора са градоначелником Шапићем било је речи о јачању економске и политичке сарадње, као и потенцијалима инвестирања у Србију и Београд. Истакнут је план да се крајем године на државном нивоу потпише споразум о слободној трговини, што би донело велике добробити и Каиру и Београду као привредним, политичким и туристичким центрима двеју држава.

Саговорници су се сложили да су политички односи Србије и Египта традиционално добри, пријатељски и партнерски. Током периода Хладног рата, Београд и Каиро су били оснивачи и стубови Покрета несврстаних земаља.

Указано је и на историјски значај прошлогодишње посете председника Египта јер три и по деценије шеф египатске државе није боравио у Београду. Том приликом усвојена је заједничка декларација о успостављању стратешког партнерства две држава, као и тринаест других важних уговора јер постоји много простора за развој билатералне сарадње.

Србија и Египат већ 115 година имају успостављене дипломатске односе, а очекује се обележавање овог јубилеја кроз организовање низа званичних посета и културних догађаја у обе земље у оквиру Недеље египатске културе у Србији и Недеље српске културе у Египту. Саговорници су подестили да је Гамал Абдел Насер, председник Египта, добио звање почасног грађанина Београда 1956. године, а ова афричка земља била је почасни гост на Београдском сајму књига 2019. године.

Одлуком Скупштине града и на иницијативу амбасаде ове афричке државе, једна улица у Новом Београду понела је назив Египатска улица.