Градоначелник Шапић: Већа буџетска средства у наредној години за бригу о деци и помоћ грађанима

Градоначелник Београда Александар Шапић најавио је низ новина у главном граду у сфери бриге о деци и социјалне заштите који ће бити имплементиран захваљујући већим издвајањима из градског буџета. Од наредне школске године, сви основци и средњошколци добиће бесплатне уџбенике, а бесплатан ће бити и боравак у вртићима, док ће сва београдска деца и млади до 19 година, као и запослени у предшколском и школском систему, већ уочи Нове године добити поклон-ваучере у вредности од шест хиљада динара.

– Списак радњи у којима се могу искористити ваучери налази се на сајту Града Београда. Моћи ће да се преузму у вртићима, школама или у општинама за децу која не похађају вртиће до 15. фебруара, а да се искористе до 1. марта. Од следећег септембра, сви основци и средњошколци од свог града добиће комплетне уџбенике, прецизније школе ће их наручивати од издавача, а плаћање ће ићи преко града. Тренутно у Београду вртиће похађа између 75 и 80 хиљада деце. То да боравак буде бесплатан јесте политичка одлука која ће бити реализована захваљујући знатним средствима предвиђеним за ту намену из градског буџета за следећу годину, али и уштедама које смо остварили. Све су то начини да помогнемо нашим суграђанима следећи политику Владе Србије – рекао је Шапић за ТВ „Пинк”.

Ниједна капитална инвестиција неће бити угрожена, назначио је градоначелник, најављујући између осталог наставак реконструкције и санације улица, којих ће бити више од сто следеће године. Свим општинама повећани су буџети, а опредељено је милијарду и по динара за капиталне инвестиције. Знатно већа средства намењена су и за културу и спорт.

Градоначелник је овом приликом рекао да очекује да и други градови у Србији следе пример Београда, те да свака управа уз добро и квалитетно планирање може да обезбеди погодности за своје грађане.

– Наше је мишљење да у овом правцу треба да се idе и да се где год то може помогне људима. Једна ствар је развој инфраструктуре, привреде, угоститељства и туризма, али мислим да је остало још простора да покажемо бригу о људима и да олакшамо породични буџет Београђана – рекао је први човек престонице.

Он је најавио и бесплатне услуге социјалне заштите као што су геронтодомаћице, персонални асистенти, затим дневни боравак за децу ометену у развоју, а раде се нови клубови пензионера.

– Имплементирањем „београдске картице”, која ће имати три категорије, за малолетна лица, одрасле и пензионере са више од 65 година, грађани ће имати многе погодности што ће свакој породици добро доћи – рекао је Шапић и најавио од следећег лета бесплатне термине за све градске базене, као и значајне попусте у више трговинских ланаца и привредних субјеката за кориснике „београдске картице”.

Градоначелник је најавио да ће Град Београд следеће године покушати да реализује постављање 101 објекта Службе јавног реда и Комуналне милиције, где ће боравити комунални милицајци или „београдски лични бели” који ће унети додатну безбедност на београдске улице. Мислим, додао је, да ће то бити историјска квалитативна промена живота у Београду.

Шапић је рекао да је оглас за прикупљање писмених понуда за закуп водног земљишта у јавној својини трајао 20 дана, те да је сутра отварање понуда, чему ће моћи да присуствују и медији, како би се уверили да се све ради као и у цивилизованим европским метрополама.

– Људи ће плаћати закуп за своје место, а Град Београд ће им омогућити све што је неопходно. Конкурс је расписан за 30 позиција, а ми паралелно радимо на пројекту довођења инфраструктуре, воде и струје, тако да више неће бити дивљих прикључака, нити бушења насипа. Постојаће стандарди, што значи да ће сплавови морати да имају пречишћиваче отпадних вода и да испуњавају безбедносне услове – појаснио је Шапић.