Градоначелник Шапић: Зауставићу пљачку Београда без обзира на притиске

Систем мора да има сврху олакшавања живота грађанима, који морају да га разумеју и прихвате, а ако то није случај, мора да се мења, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић, најављујући раскid уговора са Кенткартом и увођење новог система јавног превоза.

– Месецима смо с Кенткартом преговарали и покушавали да решимо проблем. Нисам могао да прихватим да већ 13 година опада приход Града Београда, прецизније, са девет милијарди динара пао је на шест милијарди, а притом грађани нису задовољни и не плаћају превоз. Штетним уговором читав градски систем стављен је у руке приватној фирми. Читаву ГПС опрему, коју је Град платио и у чијем је власништву, данас не може да користи, јер немамо шифре за приступ. Први сам одлучио да зауставим пљачку Београда. Постоје докази да је приход мањи за три милијарде динара, да је новац прво ишао на њихове рачуне, па тек онда на рачуне Града, да је систем валidатора лажан, јер се само 20 одсто људи валidира, те су инformације за обраду нерелевантне и небитне. У вези са овим поставља се питање зашто плаћамо валidаторе, зашто испоручују рачуне за њихово одржавање, зашто четири пута мењају нешто што ничему не служи и притом су то наплатили Граду Београду. ГПС систем им ради на 3Г мрежу и уопште не можемо да утврдимо где се возила налазе, а приватнике плаћамо по километражи. Схватате ли колики је то простор за малверзације – рекао је Шапић за ТВ К1.

Он је истакао да највећи део грађана жели да плати превоз, али истовремено хоће да зна коме плаћа, шта плаћа и куда те паре idу.

– Покренућемо судски поступак против одговорних у приватној компанији, али и одговорних у Градској управи који су потписали овако штетан уговор по Град и доказиваћемо да је за ових 13 година све што је рађено било штетно по градски буџет. Дубоко верујем да ће грађани, када буду вратили поверење у свој град и када вidе да систем функционише, плаћати карте и да ће буџет почети да се пуни – рекао је Шапић.

Први човек престонице је нагласио да неће да пристане ни на какве уцене интересних група нити представника приватне компаније како не би ушао у рушење овог лошег система којим се годинама пљачка Београд.

– Тако сам био условљаван и када сам решио да уведем ред у постављање сплавова и уређење приобаља. Увек је то иста матрица када се улази у осињак и када се удара у нечије интересе. Нећу да се зауставим ни по једном питању, а свако ко је кршио закон, нека одговара – рекао је градоначелник.