Једнака шанса за све: Фондација „Буди хуман“ обележила је 10 година од оснивања

Фондација „Буди хуман“ данас је у Белом двору обележила 10 година постојања пригодним програмом. У знак захвалности за помоћ и подршку у раду Фондације медијима, као и другим компанијама и организацијама уручене су плакете. Свечаном обележавању присуствовао је и обратио се и оснивач Фондације „Буди хуман“, Александар Шапић који је том приликом рекао да је изузетно поносан и срећан због чињенице да је Фондација „Буди хуман“ једна од најрепрезентативнијих хуманитарних фондација на свету.
-Више пута сам говорио, невезано за то чиме сам се у животу бавио, да је Фондација „Буди хуман“ моје животно дело. Ово је најважнија и највреднија ствар коју сам урадио и зато сам посебно осетљив када неко покушава да нанесе штету мени преко Фондације, јер је она далеко већа од свих нас. Ми смо данас прешли 100 милиона евра када су у питању прикупљена средства, и у свету не постоји Фондација овог типа. Послато је више од 28 милиона СМС порука, у земљи у којој живи нешто више од шест милиона људи. Мислим да је Фондација, као и све друге, пробудила једну нову димензију у нашем друштву и без обзира на све наше различитости које имамо, морају да постоје ствари у којима ћемо бити сви као један. И ова и све друге фондације треба да покажу да смо људи и да постоји нешто што је изнад наших дневних живота и интереса. Желео бих да се захвалим свим људима добре воље. Будите захвални Богу када можете некоме да помогнете и када други не морају да помажу вама. Никада не знате када ће вам бити потребна нечија помоћ. Фондација ми је помогла да другачије гледам свет око себе, да схватим да морамо да се ујединимо око ових ствари јер, нажалост, постоје деца која нису имала среће, чак, ни да се роде здрава. То не смемо да заборавимо – рекао је Александар Шапић и додао:
-Медаље су нешто највредније и најважније што у животу имам, после моје деце, и покушао сам да покажем да не постоји ништа што је важније од нечијег, а нарочито дечијег живота, зато сам их све приложио као залог за почетак рада Фондације – нагласио је Шапић.
Напоменуо је да су биле потребне године труда и рада како би Фондација добила димензију коју има данас.
-Хвала Богу данас има и других фондација, у међувремену се и држава укључила. Чињеница је да је држава, када смо основали Фондацију, издвајала минорна средства, а данас су то стотине милиона евра које се дају за лечења од ретких болести. Још једном желим да се захвалим свима који су помогли и који свакодневно помажу, као и људима који у Фондацији раде изузетно тежак и одговоран посао – рекао је Шапић.
За 10 година рада Фондације „Буди хуман“ прикупљено је више од 100 милиона евра, а на број 3030 послато је више од 28 милиона СМС порука. Такође, покренуто је више од 1.660 хуманитарних акција. Фондација „Буди хуман“ тренутно има 663 активних хуманитарних акција за лечење деце и 420 активних хуманитарних акција за лечење одраслих.
23. мај 2024. године