Нови Београд покренуо пројекат регионалне размене ученика

Општина Нови Београд је једина општина која организује размену ученика основних школа са своје територије са њиховим вршњацима из региона. Ове недеље ђаци новобеоградских школа буће домаћини основцима из Загреба, Скопља и Бањалуке. Идеја да се некадашња пријатељства и везе, неговане кроз традицију размене ученика између земаља из региона, обнове потекла је прошле године од председника општине Нови Београд Александра Шапића, а одмах су је прихватили Загреб, Скопље и Бања Лука.

Тако су, први пут ђаци из Новог Београда, прошле године путовали у Хрватску, Македонију и Републику Српску, а њихови утисци после путовања били су више него довољни да се ова размена настави. Данас је, на пријему у градској општини Нови Београд, домаћин учесницима ђачке размене био Александар Шапић, председник општине:

– Надам се да ћете се овде провести једнако добро као што су се лепо провела деца из Новог Београд која су била прошле године код вас. Верујте ми, да су свима нама пуна srcа због ове сарадње, и надам се да ће се она проширити и на друге градове. Надам се да ћете одавде понети лепе утиске и успомене, да ћете се боље упознати, стећи нове другове и да ће ово бити само почетак нових пријатељстава која ћете наставити. Сутра ћете ви бити успешни људи, бити на важним местима и добро је да већ сад стварате нова пријатељства – рекао је Шапић.

Ђацима су се обратили и поздравили их Гордан Маркотић, амбасадор Републике Хрватске у Србији, заменица градоначелника Загреба Весна Кусин, први секретар амбасаде Републике Македоније Ирена Вишински Бужаров, и Љубинка Драгојевић, сарадник за образовање Града Бањалука.