Патријарх Порфирије и Шапић на „Београдским данима породице”: Београд показује и чува снагу породичних вредности

Београдски дани породице ће бити све јачи и снажнији, јер је то манифестација која промовише радост, дружење и љубав. Она треба да буде нешто по чему ће Београд бити препознатљив и то у пролеће када је он најлепши, кад се буди и цвета, рекао је председник Привременог органа Александар Шапић који је данас заједно са патријархом Порфиријем прошетао Кнез Михаиловом улицом и Тргом републике где је поводом манифестације „Београдски дани породице” постављена централна бина.
Шапић је нагласио да је Београд град добрих људи, да се то неће мењати, те да неће дозволити да се под плаштом трендова друштво трује.
– Не смемо да дозволимо да се промени оно како смо настали, као ни то како се породица сама по себи саставља. Морамо да одбранимо традиционалне вредности и неке трендове који се намећу не морамо да усвајамо и пратимо. Београд је убек био град отворених руку, широког загрљаја, који прима све и наставиће тако да буде. Тако да ћу докле год будем био у прилици да браним традиционалне вредности и поштујем нашу СПЦ као симбол окупљања српског народа. Да ње нема питање је да ли бисмо данас постојали – навео је Шапић.
Верујем, додао је, да ће „Београдски дани породице” опстати јер смо је и прогласили манифестацијом од значаја за Град Београд, али и због тога што је породица нуклеус и суштина друштва.
– Моја idеја је да у временима када традиционална породица тешко опстаје, када са свих страна покушавају системски да је уруше, да је очувамо и покажемо да без ње нема друштва, државе и народа. Прошле године ова манифестација је трајала један викенд, а сада два месеца. То сам урадио у инат онима који су покушали да је обесмисле и објасне нам да то није у складу са трендовима. Рекао сам да ће ово не само да опстане ако ја будем ту, већ ће да јача, живи и буде још већа – нагласио је Шапић.
Он је подсетио да „Београдски дани породице” ове године трају од 15. априла до 15. јуна, са централним датумом 15. мај када је обележен Међународни дан породице.
– У ужем центру града постављено је више од десет бина, организовано је преко стотину концерата класичне музике, џеза, блуза, поп-рок музике. Први пут смо имали приказане балете, пружили шансу најбољим младим бендовима, имали смо и велики београдски породични карневал који окупља преко 300 деце из београдских вртића. Дали смо прилику и нашим културно-уметничким друштвима који нажалост данас немају где ни да се покажу, укључили смо и 30 фестивала – истакао је Шапић.
Он је захвалио патријарху на, како је рекао, великој подршци од првог дана када је idеја о овој манифестацији кандidована.
– Патријарх је са нама био и прошле године, а ту је и данас. Надам се да ће ово постати традиција и да ће, без обзира на то ко буде био на челу Града, заједно са Српском православном црквом Дане породице обележавати на овај начин – рекао је Шапић.
Патријарх Порфирије је истакао да је важно знати шта је породица јер је она нешто што је сам Господ установио у људском роду.
– Бог је предвidео да људи себе реализују кроз заједницу, кроз другога, а као центар Бог поставља љубав. Установио је брачну заједницу да бисмо се учили љубави – поручио је патријарх и додао да смо једни другима потребни и да од тога не одустанемо зарад лажних idеологија које инсистирају на правима појединца и индивidуа препуштених себи, потпуно усамљених.
Пожелео је срећу у одржавању манифестације Александру Шапићу, чија је како је, навео и била idеја, те рекао да „док нас год јесте славимо породицу и живимо као породица”.
18. мај 2024. године