Помен жртвама комунистичког режима и подршка idеји о обнови спомен-парка „Краљева чесма”

Градоначелник Београда Александар Шапић присуствовао је данас комеморативном скупу и помену невиним жртвама комунистичког режима у Београду и Србији и том приликом подржао обнову девастиране „Краљеве чесме” у Лисичјем потоку. Идеја је да се у сарадњи с градом и надлежним институцијама и предузећима чесма рестаурира, а према оригиналном изгледу и нацрту, који је радио тим архитекте Николаја Краснова, обнови читав спомен-парк у склопу којег би се подигао и први споменик бројним жртвама стрељаним без суда на овој локацији крајем 1944. године.

Градоначелник Шапић је подржао скуп као „Србин и родољуб, као први међу једнакима”, изражавајући наду да ће моћи да уради оно што је требало много раније да буде урађено.

– Ово место је важно како бисмо указали на то да је бољшевички, комунистички режим српском народу и српској држави донео само чемер, јад и несрећу. Некима је направио платformу да добију своје државе, некима је створио чак и нације, нама не вidим да је добра донео. Због националног помирења важно је да правимо јасну разлику између тог режима и наших сестара и браће који су се борили против нациста и фашиста у народноослободилачком покрету једнако као и борци Југословенске војске у отаџбини. После 2000. године десила се рехабилитација Равногорског покрета, али ми се чини да су још увек дубоке ране међу нама због прекрајане историје. И други народи имају различитости, али постоје тачке које треба да нас уједињују – рекао је Шапић.

Градоначелник је најавио да ће се за почетак санирати и рестаурирати чесма која је, како је оценио, посвећена једној од најважнијих историјских личности српског народа краљу Александру.

– Завод за заштиту споменика ће урадити детаљан пројекат санације, након чега ћемо читав овај парк уредити јер он треба да буде спомен-обележје жртвама комунистичког, бољшевичког режима. Неке ствари морамо да оставимо иза себе, али не смемо да их заборавимо. Дајем вам јавно обећање да ће Град Београд овај пројекат завршити зарад националног јединства, зарад тога да као Срби једни друге штитимо и да бисмо чували сећања за будућа времена – нагласио је Шапић.

Престолонаследник Александар Карађорђевић подсетио је да је на овом месту страдало на хиљаде људи, због другачијег и слободног мишљења, што је ван граница разума.

– Проглашени су кривима без суда, без опције да се бране. Зато данас сви треба да се сетимо њиховог невиног страдања и да упутимо јасну поруку да ови злочини нису и никада неће бити заборављени. Они који су страдали нису имали правду, али заслужују да имају сећање – нагласио је Александар Карађорђевић.

Група грађана, интелектуалаца, Удружење жртава комунистичког режима и Удружење „У име народа за слободну Србију”, уз подршку још неколико удружења и покрета, већ пет година сложно раде на реализацији ове idеје. Иницијативни одбор, који је покренуо акцију, чине академици Душан Ковачевић и Матија Бећковић, Јелисавета Карађорђевић, професор Леон Којен, Саво Јовић, протојереј-ставрофор Српске православне цркве, Слободан Ђурић, председник Удружења жртава комунистичког режима, Љиљана Пекић, Фондација „Борислав Пекић”, историчари Милан Ст. Протић, Срђан Цветковић, Коста Николић и многи други, навео је организатор скупа.

На скупу су се обратили и проректор Београдског универзитета проф. др Ратко Ристић, проф. др Мило Ломпар, др Бојан Димитријевић, Мирко Петровић, Невена Татић Карајовић, те испред удружења др Ена Мирковић и др Срђан Цветковић, помен је обавио протојереј-ставрофор Илија Шмигић са свештенством, а химну „Боже правде” и „Востани Сербие” отпевао је Зоран Све Јовановић.

На крају су положени венци у знак сећања на жртве. На скупу је изражена посебна захвалност градоначелнику Александру Шапићу јер је, како је наведено, први градоначелник на овом месту после Владе Илића.