Шапић: Ако изгубимо државу, изгубили смо све

Оно што се синоћ догодило испред Старог двора, свима је било велико упозорење. Време је да заштитимо државу и уставно-правни поредак, да дамо људима једну врсту сигурности да могу нормално да живе у овој земљи без обзира на развој политичке ситуације и будуће изборне резултате, рекао је председник Привременог органа Александар Шапић за ТВ Хепи и ТВ Прва.

Он је рекао да је здање Старог двора „преживело” многе нападе, али да је оно што је синоћ вidео био стварно тужан призор.

– Пре само пет дана говорио сам о томе и употребио израз „Мајдан” због чега су ми многи замерили и рекли да сам можда претерао и да код нас дотле није дошло. И не само због тога, већ зато што не постоји критична маса и што народ у овом моменту није спреман на такву врсту уништавања државе. Мислим да је сада термин „мајданизација” постао адекватан и ја се стварно надам да више за њим неће бити потребе. Неко је одлучио да на силу уђе у Скупштину града, да се попне на терасу и прогласи победу, јер је он тако одлучио, скрнавећи тако чак и најлепше тренутке које смо са грађанима овде доживели дочекујући наше најбоље спортисте – рекао је председник Привременог органа.

Како је нагласио, покушао је и синоћ потпуно хладне главе да објасни људима и да апелује на све да ћемо, уколико будемо срушили државу, ући у анархију, у стање у које су ушле многе државе где су „обојене” револуције доносиле слободу.

– Вidели смо да они који се препоручују да воде Град и државу сада воде оне који ломе здање Старог двора и уништавају државну имовину. Верујем да међу демонстрантима има разумних људи и позивам их да ставе прст на чело, јер ни њих неће имати сутра ко да брани уколико буду рушили државу, нападали полицију и државни апарат. Када одлучите да на овај начин тражите правду на улици, под условом да уведемо да право јачег влада и потпуно изузмемо изборну вољу, онда треба да будете спремни на потпуно нову реалност, а то је да закон јачег мења уставно-правни поредак – рекао је Шапић.

Он је рекао да је пре два дана прочитао интервју Драгана Бјелогрлића који је објављен за црногорске медије, а потом и цитирао део изјаве глумца: „Ма какав Бесни фок, каква Борча и Овча, па то није тај Београд. Уз дужно поштовање Младеновца, Лазаревца, Гроцке и Сопота, то није Београд какав ви који долазите у њега препознајете”.

Шапић се запитао да ли то значи да би сутра требало да „смањимо” Београд на 200.000 људи, односно само на оне људе који гласају за њих.

– И тако у сваком другом граду који се треба „смањити” само на људе који ће гласати за оне који желе да преузму власт. Па шта ћемо са осталима, да ли да им одузмемо држављанство? По томе се вidи да сам био у праву када сам својевремено рекао да би они који су спремни да се одрекну дела територије Србије пристали да се исто тако одрекну делова Града Београда. Овде постоји једна генеза ствари која вас спречава да се изненађујете, јер они то сами најављују – рекао је председник Привременог органа.

Према његовим речима, сада су они који су мислили да треба бити толерантан до одређене мере схватили да друга страна то доживљава као слабост државе, а не као толеранцију.

– Они прете блокадама и мислим да је направљена велика грешка када смо први пут дозволили да 50 или стотину људи заустави међународни ауто-пут, да угрози нормалан живот становника, не само Београда већ и других градова. Постоји законски начин на који се изражава незадовољство, постоји законски оквир, а то је да пријавите скуп и да се на скупу понашате у складу са законом и да ту показујете незадовољство – нагласио је Шапић.

Како је рекао, не може да се прихвати да свако ко је незадовољан изборним резултатом или било чиме има право да развали Србију и изађе на улицу.

– Онда долазимо до тога да ће сутра ко год да буде изгубио изборе зауставити државу. Да ли то желимо? Ту нема краја, то је сигурни улазак у грађански рат. Ово је најава грађанског рата, а почиње тако што они који су нападнути почињу да се бране. Јуче су били угрожени припадници безбедносних служби, полиције, људи који су се тамо затекли и објекат. Сутра ће се осетити угроженима неки обични људи који се са њима не слажу и шта ћемо да радимо када они почну да се бране. Председник је рекао да је било много позива и из Београда и из Србије, да су људи хтели да дођу у Београд да бране државу. Речено је „станите, не желимо сукоб и грађански рат”. У једном моменту неко неће моћи да заустави те људе – истакао је Шапић.

Он је апеловао да се смире страсти и да се све врати у нормалне законске оквире, те да се сви понашамо у складу са законом.

– Председник је најавио и мислим да ће ускоро изаћи то да постоји страни фактор кога не занима ко ће доћи на власт, јер је њима у интересу да сруше државни апарат који гарантује стабилност, да сруше државу како би унели стање перманентне анархије. Тада они лако руководе процесима и раде шта желе – рекао је Шапић.

Што се тиче formирања власти у Београду, Шапић је рекао да се неће разговарати са оним политичким субјектима који воде антidржавну политику, желе да признају Косово и да прогласе српски народ геноцidним.

– Сачекаћемо да се заврши изборни процес, нећемо радити ништа „испод жита”, јер не желим да будем градоначелник ни са једним „купљеним” одборником. Упутићемо свим одборницима позив да сазнамо како вidе развој Београда у будућности и ако не буде било већине од 56 и више одборника, ићи ће се на нове изборе. Спреман сам себе да коригујем, јер ко није спреман себе да коригује, тај не може да idе напред. Променио сам многе ствари за ових годину дана, а спреман сам још више да мењам, све што није добро и све одлуке за које се испостави да нису добре за напредак града и стварање једног цивилизованог друштва без насиља. Позивам све људе да покажемо да смо нормална и пристојна држава, те да не смемо да се на овај начин делимо без обзира на све различитости, јер нас то учи наша трагична историја – рекао је председник Привременог органа.

Он је подсетио да се годину дана бори са свим структурама друштва које га опструишу по питању уклањања сплавова и осврнуо се на недавно потонули сплав „Картел”

– Упозоравао сам на то још пре годину дана када је потонуо „Фристајлер”. Тада сам поставио питање да ли нам треба трагедија да би се дозвали у памет и увели ред на обале река. Годину дана ме сви опструишу, али и даље не одустајем у намери да се уведе ред. Ако нам овај други догађај сад није довољан да сви државни органи раде као један, а не да ме и ту опструишу, онда ће нам се стварно десити нека несрећа са трагичним последицама, па ће нам ђаво бити крив. Сви сплавови на обалама река су на данашњи дан нелегални, јер немају дозволе за боравак на тим местима, нити легалне прикључке за воду и струју. Сви су дужни да се сами уклоне пре него ми кренемо. Надам се да ће и ту подршка бити већа, јер смо 42 сплава на Сави већ уклонили и наставићемо и даље да радимо шта смо наумили. А то је да доведемо ред на обалама наших река, између осталог да нам се овакве несреће више не би поновиле – закључио је Александар Шапић.