Шапић: Ако предлог председника Вучића буде прихваћен и грађани нам укажу поверење, сигурно ћу бити градоначелник Београда

Ми ћемо 11. фебруара на Главном одбору потврдити градску и парламентарну листу. Уколико предлог председника Вучића да ја будем први на листи за Београд буде прихваћен, и уколико ми након избора будемо у прилици да formирамо већину, ја ћу сигурно бити градоначелник Београда, ту нема никакве дилеме”, рекао је данас Александар Шапић, потпредседник Српске напредне странке и председник градске општине Нови Београд.

Он је, гостујући у емисији „Добро јутро, Србијо“ на „ТВ Хепи“ истакао да би, у случају победе на изборима, неко друго решење на функцији градоначелника било нефер према људима од којих је тражено поверење.

– Не само да је неписано правило да носилац листе на изборима буде градоначелник након њих, већ је то фер према људима од којих тражите поверење, јер они када изађу на изборе вidе име листе и само име онога ко је први на листи. Мислим да би било изузетно некоректно и нефер, и ми то сигурно нећемо радити, да излазите са једним именом, а да после тога дајете друго име, да неко преузима одговорност и даје обећања, а да се после тога појави неко други – рекао је Шапић.

Шапић је нагласио да ће, уколико након избора буде био на челу Београда, сву одговорност пред грађанима за функционисање града преузети он и људи који ће чинити његов најближи тим.

– А сви они који буду део нашег ширег тима који ће водити град сносиће ту исту врсту одговорности кроз мене. Не желим ни на један начин да се склањам, пребацујем одговорност на друге. Пред грађане ћу излазити ја, а наша је обавеза да унутар организације градског система решимо питања „шта, ко, како и због чега“. Спреман сам да станем испред грађана Београда за све ствари које се дешавају у главном граду – рекао је он.

Навео је да ће, поред свих круцијалних инфраструктурних пројеката који морају да се заврше, инсистирати и на пројектима који се тичу директно грађана и само су на први поглед мање атрактивни, али једнако важни за живот.

– То је рецимо безбедност деце, ми смо на Новом Београду много пажње поклонили томе. Желимо да покренемо и питање промене закона, да сарађујемо са полицијом и правосуђем, да постоји, рецимо, закон према којем ће у зонама школа и вртића да важе посебне казне за оне који дилују дрогу. Да обезбедимо да када родитељ пошаље дете у школу, вртић, буде апсолутно сигурнан да ће оно бити безбедно. Ми смо на Новом Београду све школе покрили камерама, па смо у општини поставили мониторинг центар за све школе и вртиће. То може да се уради и на нивоу Града – рекао је Шапић и додао:

– Поред тога, важна је и брига о старима, зато сам, између осталог, и предложио изградњу градских кућа на свакој општини. Затим желимо да направимо стандардизацију. Даћу пример паркова, ми смо на Новом Београду направили стандардизацију паркова, у сваком имате и пет зону, за љубитеље животиња, поред тога игралиште, теретану, кошаркашки терен. Хоћемо да парк на Новом Београду и Врачару буде idентичан као и парк у Борчи, Младеновцу – истакао је он.

Шапић је рекао да је да је још једно важно питање које ће, уколико му грађани буду указали поверење на изборима, настојати да реши, јесте питање примарне здравстевене заштите грађана.

– Да направимо локалне амбулате у сваком крају, да грађани имају свог кућног лекара, са ким могу да се чују или оду ког њега пре посете болиници или клиничком центру. То је права примарна здравствена заштита, тако скidате оптерећење са других здравствених установа. Постоји много ствари у којима желимо да дођемо директно до грађана и све оне су важне као и велики пројекти – навео је .

Упитан шта мисли о једном од његових противкандidата, професору Владети Јанковићу, Шапић је рекао:

– Не познајем професора Владету Јанковића, волео сам раније да гледам његову емисију „Митови и легенде“, чак ми се чини да је, када су у питању политички ставови које износи, он ближи мојим, снажнијим националним ставовима, него ставовима оних који су га предложили. Ја њему желим сву срећу у кампањи, ако буде било добрих предлога са његове стране, спреман сам да их усвојим. Никада себи не бих дозволио да говорим ружно ни о њему нити о било коме другом – закључио је Шапић.