Шапић: „Арени” враћамо изворно име „Београдска арена” и убудуће имена симбола града неће бити на продају

„Арену” су правили Београђани, грађани Србије и српски народ и временом је постала симбол нашег града и место најважнијих не само спортских већ и културних, музичких и свих других дешавања. Дошло је време да јој вратимо њено прво, изворно име „Београдска арена”, рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

– „Београдска арена” је почела да продаје име још 2010. године и тако је било до сада. Спонзорско име носиће званично до пролећа 2024. године, када им истиче уговор, а отада више неће бити других имена, јер ће опет постати „Београдска арена”. Већ у току сутрашњег дана донећемо одлуку да она никада више не може да буде ни „Комбанк” нити „Штарк”, али ни „Кока-кола”, „Хјундаи”, „Бе-ем-ве”, „Мерцедес” нити да носи име било ког другог спонзора и компаније. Такав принцип важиће и за све друге важне симболе града, јер би некоме могло да падне на памет да сутра „Београдској тврђави” промени назив у „Кока-кола тврђава” или Београдском победнику у „Хјундаи победник”, а све то само како би се приходовало неколико десетина или стотина хиљада евра више. Уколико волите свој град и поштујете га, онда имена његових симбола не продајете без обзира на цену – навео је Шапић.

Он се осврнуо и на окружење Србије, наводећи пример главног града Хрватске, где се највећа арена зове „Арена Загреб”, док се у Будимпешти налази „Дунав арена”.

– Они себе поштују и своје симболе неће продавати чак ни својим привредницима, а камоли нашим, а онда њихови привредници долазе овде и купују наше симболе. Било би занимљиво да се „Арена Загреб” зове „Књаз Милош арена” иако та опција, наравно, никад није ни постојала. Е то неће више ни код нас да постоји, ни за кога. Праксу из 2010. године ћемо променити. Ништа немам лично против „Штарка”, они имају свој приватни бизнис и једнаки су ми као и сваки други страни привредник, али док будем у позицији да ја одлучујем, биће овако. Мислим да симболи града морају да се чувају и, као што рекох, када уговор буде истекао у марту 2024. године, он се више неће продужити – истакао је Шапић у изјави испред ове највеће дворане у Београду.