Шапић: Београд ће бити један од најбезбеднијих и најуслужнијих градова у Европи

Београђани ће врло брзо осетити предности три кључне одлуке које смо донели на последњој седници градског парламента, а то су уређење Савског приобаља, оснивање нове службе јавног реда, као и новчана помоћ родитељима путем ваучера, изјавио је градоначелник Александар Шапић.

Он је гостујући на ТВ Прва прецизирао да је за првих сто дана ова градска управа успела да уради много у односу на околности и ситуацију која је у свету више него тешка.

– Верујем да смо успели, а то ће време да покаже, да припремимо сва комунална предузећа за изазове које носе ова јесен и зима. Успели смо да ребалансом буџета надокнадимо неке „рупе” које су се појавиле, као и да са неких позиција, где су по нашој процени били непотребни трошкови, акумулирамо одређена средства и ребалансом определимо за неке важне ствари за грађане – истакао је градоначелник.

Како је нагласио, донета је једна историјска одлука чијом применом ће Београд постати један од најсигурнијих, најбезбеднијих и најуслужнијих градова у Европи за своје грађане.

– Уједињењем Комуналне милиције, инспекцијских служби и новог комуникационог центра правимо нову службу јавног реда, која ће Београд учинити једним од најбезбеднијих и најзаслужнијих градова у Европи. Добићемо на десетине станица и пунктова те службе, њихови службеници ће се звати „Бели” и биће по цео дан на београдским улицама како би живот Београђана учинили безбеднијим и лакшим у сваком његовом сегменту. Умрежавамо њихову комуникацију на терену и свих наших служби, те на тај начин снажније повезујемо Градску управу са нашим грађанима – појаснио је први човек Београда и додао да оснивањем нових предузећа нико од радника неће изгубити посао већ ће Београђани осетити побољшање квалитета услуге коју им пружа Град.

Он јер нагласио да су против оваквих одлука само они којима смета што је Град одлучио да се уведе ред и да се тачно зна ко шта ради, колико и како ради, као и где се троши новац свих Београђана.

– Зато њих треба питати зашто им смета што смо одлучили да водимо рачуна на који начин се троши новац свих Београђана. Зашто су против тога да возачи аутобуса буду srcе система и да не смемо да дозволимо да их нема довољно. Као градоначелник Београда сам дужан да штитим интересе свих грађана, па и тих радника у предузећима, и мислим да су радници комуналних служби можда први пут добили градоначелника који нема проблем да са њима директно разговара – рекао је Шапић.

По његовом мишљењу, сада се у Градској управи осећа нови ентузијазам и, како је рекао, разлог за његов долазак на чело Града је управо да се унапреди оно што није било добро, а свакако настави са оним што се показало као добро и што је давало резултате.

– Мене нико неће да дисциплинује јер моја обавеза је да урадим неке ствари за добробит Београђана, а да ли добро радим свој посао пресудиће наш народ и наши суграђани. Дошли смо да покажемо Београђанима да смо спремни да се променимо, да побољшамо јавни превоз, да побољшамо све градске службе и да учинимо Београд бољим, безбеднијим и лепшим местом за живот. Захваљујући новцу који будемо уштедели и добили од тога што ће грађани бити задовољнији превозом, па ће почети у већој мери да га плаћају, добићемо друге добре ствари за њих, као што су ови ваучери, можда сутра бесплатни уџбеници, бесплатни вртићи или подизање плата васпитачицама, уместо што сада четвртина буџета idе на субвенције ГСП-у. Свако коме то не одговара има права да се буни, а ја мислим да радимо исправне ствари у интересу свих грађана, јер ја сам градоначелник свих Београђана, а не малих интересних група – закључио је први човек престонице.