Шапић: Београд добија 102 безбедносне станице за већу сигурност свих грађана, нарочито најмлађих

Град Београд је стао иза породица жртава две велике трагедије које су их задесиле и помоћи ће им и убудуће, али медији о томе неће бити обавештавани, рекао је градоначелник Александар Шапић.

– Тако ће бити и када за десет или више дана јавност и медији почну да јуре неке друге теме и када, нажалост, они остану сами са својим болом и губитком. Са породицама смо контактирали већ првог дана и рекли им да барем о сахранама у овом злу не размишљају. Нисмо о томе обавестили јавност, јер смо сматрали да је то непристојно, непримерено и неумесно. Када се појавила вест да ће Лука Дончић платити сахрану, председник Скупштине града му је захвалио и рекао да је то већ решено. Постоје ствари које ће се пре или касније сазнати, али не мора баш о свему одмах да се обавештавају медији, јер нам се десила вероватно највећа трагедија у историји Србије у мирнодопском периоду – нагласио је Шапић гостујући у емисији „Фокус” на Б92.

Градоначелник је подсетио да је Град неколико месеци пре ових трагедија кренуо са мерама дефинисања зона безбедности око школа, али и да је фокус његовог политичког ангажмана од почетка мандата био управо на породици и бризи о деци.

– У актуелном закону, додуше доста нејасно, дефинисано је да су казне драстичније уколико дође до продаје дроге у околини школа. Иницираћемо да се свака врста кривичног дела, међу којима су и ношење оружја, туче и било која врста злостављања и вршњачког насиља посебно третирају у тим областима и да казне у том случају буди драстично веће. Формирали смо у Граду радну групу која је већ месецима ангажована на том пројекту и која, у договору са Министарством правде и људима из полиције, има за циљ да се јасно дефинише безбедна зона у коју би ушле школе, дворишта, паркови, игралишта, вртићи, то јест сва она места где наша деца највише проводе време. Циљ је да се родитељ осети колико-толико сигурно, али и да они који имају намеру да почине неко од ових дела буду далеко драстичније кажњени него што то тренутно наш закон прописује. У складу с тим, пре десетак дана смо расписали јавну набавку за 102 објекта у граду која ћемо подићи и где ће се налазити станице „Београдске службе јавног реда”. Расписана је јавна набавка и радимо на довођењу инфраструктуре за будуће станице „Београдске службе јавног реда”, а понудићемо и београдској полицији да ту могу да бораве и њихови припадници. Живимо, нажалост, у небезбедном свету и зато је аспект безбедности све важнији – појаснио је градоначелник.

Уколико се ове максимално опремљене станице, где ће боравити наши „Бели”, квалитетно умреже с полицијом, градоначелник сматра да ће безбедност у читавом граду бити на много вишем нивоу. Изразио је очекивање да би велики део тих објеката могао да буде постављен на локације до краја године, а засигурно на пролеће следеће године.

Градоначелник је истакао и то да је манифестација „Дани породице”, која је била у плану да се одржи овог викенда, одложена због велике трагедије која се десила, али да је због свега што се десило, а нарочито због тога што живимо у времену када се за породицу и децу има најмање времена и најмање се пропагира породична вредност. Због тога је још важније да се ова манифестација одржи и зато је померена за месец дана и одржаће се 17. и 18. јуна. Одлуком Скупштине града, ова манифестација је проглашена и од посебног значаја за Град Београд.

– Мислим да је сада још важније да се манифестација одржи, јер желимо да наведемо родитеље да размисле да ли проводе довољно времена са својом децом, да ли довољно разговарају са њима, да ли знају проблеме своје деце. На тај начин даћемо им прилику да са својом децом проведу два лепа дана. Идеја нам је да се затвори читав центар града, од Трга републике до Калемегдана, укључујући и бочне улице, где ће се одржати сијасет малих догађаја са културним, музичким, спортским, научним, и многим другим садржајима. Симболично би почела колективним венчањем, јер је то нуклеус сваке породице, одакле све креће. То би био фестивал радости и оптимизма и, на крају крајева, породичних вредности на које се, нажалост, данас најмање обраћа пажња и најмање се пропагирају – нагласио је Шапић.

Градоначелник је изразио очекивање да манифестација постане традиционална као симбол Београда, те да ће је посетити неколико стотина хиљада људи. На манифестацију ће бити позвани сви, поручио је градоначелник, како наши људи тако и гости српске престонице.