Шапић: Београд регионални центар воћарства, повртарства и виноградарства

Београд је данас регионални центар и место окупљања свих оних који се баве воћарством, повртарством и виноградарством, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић на отварању Четвртог сајма „Агро Белграде”, који окупља најзначајније представнике аграрних компанија и пољопривреднике из Србије и суседних земаља.

Он је нагласио да је значајно то што ће у Београду страни купци склапати различите послове, тако ће се роба из Србије и региона пласирати на целокупно светско тржиште. Како је рекао, на тај начин подиже се и квалитет производње, уводе се нове технологије, повећавају се површине под засадима.

Градоначелник је истакао да је Град Београд суорганизатор овог сајма, те да на тај начин помаже најбољим пољопривредницима са територије града да се представе, остваре контакте и упознају с новим технологијама које се користе у њиховој области.

– Београд има више од 153.000 хектара коришћеног пољопривредног земљишта и више од 30.000 пољопривредних газдинстава. Преко Секретаријата за пољопривреду уложили смо велика средства у развој производње хране с циљем да се она подигне на виши ниво како би била снажнија, конкурентнија и савременија. У односу на друге локалне самоуправе у Србији, Град Београд сваке године својим пољопривредницима даје највише бесповратних средстава. Предност су до сада увек имали млади људи који се баве пољопривредом и органском производњом. У односу на прошлу годину, Град Београд је скоро дупло повећао подстицајна средства за младе пољопривреднике, док је укупни буџет за пољопривреду ове године повећан скоро три пута. То је још један од показатеља колико ову област сматрамо важном за читаво наше друштво – рекао је градоначелник Шапић.

Он је истакао да му је као градоначелнику изузетно драго што су се земље региона повезале управо у српској престоници, с циљем да пронађу нова тржишта. Посебно је захвалио Холандији као земљи партнеру јер је у Београд довела компаније са најсавременијим технологијама како би своја искуства поделиле са нашим пољопривредним произвођачима.