Шапић: Београд треба да има праву српску власт, а не неку квазијугословенску

Београду треба права српска власт која ће водити политику у интересу сви грађана Београда, која ће се увек супротставити ставовима које нуди опозиција, а то је, између осталог, да треба да признамо Косово и прихватимо да смо геноцidан народ. Потребна нам је српска, а не нека квазијугословенска политика, лажна политика која нас је скупо коштала још од Другог светског рата и ако са њом нисмо раскрстили бојим се да смо у великом проблему. Мислим да, уколико га буду водили они који овакве ставове заступају, то ће бити антисрпска политика која неће бити у интересу српског народа  и свих грађана Београда, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић гостујући на ТВ Инсајдер.

Он је нагласио и да је такође званичан став коалиције која се нуди као алтернатива да се уведу санкције Русији и затвори земља ка истоку и да не може да прихвати да је то добра политика за српски народ нити да би Београђани желели да их такви воде.

Шапић је истакао да је начин на који је започета конститутивна седница Скупштине града био је једини начин да се, у циљу већег легалитета и легитимитета, добије додатних десет дана за  евентуалну скупштинску већину.

– Желимо да буде formирана стабилна градска власт или ће се ићи на нове изборе. Нови избори значе још неколико месеци рада Привременог органа, потом следи конституисање Скупштине и све остало и то би значило да ће протећи заиста доста времена без „класичног” функционисања Града Београда. Сматрамо да постоји простор за разговоре, јер сматрамо да коалиција коју је предводио господин Несторовић нема антidржавне ставове, што је за нас основ за сваку врсту преговора – рекао је Шапић.

Говорећи о Резолуцији коју је усвојио Европски парламент, Шапић је рекао да тај документ садржи чак и наводе о санкцијама Русији и Косову и Метохији.

– Не знам какве то везе има са изборним процесом у Србији. То је чист политички притисак и нема везе са изборима, јер да је супротно то би се све догодило још у изборној ноћи. Када је бирачки списак у питању, пошто је то такође тема, било је нешто више од 13.000 бирача више него 2022. године на изборима. Само у оквиру тих 13.000 гласача су могле да се догоде „све наводне изборне неправилности”. Питање за Европски парламент је да ли они желе да се баве српском спољном политиком или желе да помогну око изборног процеса. Нећу бити део ниједне власти која ће странцима дозволити да се меша у унутрашње ствари наше земље. Председник Вучић је два пута изгубио изборе и оба пута у изборној ноћи честитао противнику, али је он политичар који све условљава суверенитетом и територијалним интегритетом наше земље. Никада не бих пристао да будемо чланица Европске Уније уколико то значи да не бисмо имали стопроцентан суверенитет. Мислим да српски народ не би прихватио да му као део Европске Уније неко други доноси одлуке. Сигурно не бих гласао за закон који налаже да родитеље не зовемо тата и мама, већ „родитељ један” и „родитељ два”. Таквих примера има довољно, попут захтева да ставимо заставу која симболизује ЛГБТ популацију. Док сам градоначелник Београда, та застава никада неће бити изједначена са српском заставом и грбом – додао је Шапић.

Када је реч о могућим изборима Шапић је нагласио да још има наде се конституише власт, од момента када буде истекао сваки formални рок од тог момента ћемо да мислимо о изборима.

– У овом моменту још увек желим да верујем да постоји објективна шанса за то јер мислим да би то било најбоље за све.  Тренутно не можемо да formирамо власт не зато што немамо људи који нису спремни да са нама преузму одговорност за вођење града већ зато што смо подигли лествицу легитимитета. Уколико не будемо имали већину изаћи ћемо на нове изборе  – закључио је Шапић.