Шапић: Београд треба да има српског градоначелника који ће да води српску политику

Предстојећи београдски избори су најважнији локални избори у последњих 25 година, зато што немају само локални карактер. Београд треба да има српског градоначелника који ће да води српску политику, јер кад год је имао неког ко је водио југословенску или неку другу политику, свима је било добро осим нама Србима, а кад год је водио српску политику, било је добро и свима другима. Зато ће ови избори бити референдумско питање, одбрана националних ставова и нас као народа, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић за ТВ К1 и ТВ Пинк.

– Наша политичка одлука је да idемо на изборе због целокупне ситуације, да покушамо да подигнемо лествицу на виши ниво и покажемо да желимо стварно пуни легитимитет, да покажемо да нисмо овде по сваку цену да бисмо дошли до власти. Надам се да ће нови избори бити што пре, да ће Београђанима нека питања бити јаснија. Очекујем да ћемо наступити у једном широком фронту где нећемо сви око свега бити сагласни, али ћемо недвосмислено имати заједничке ставове око питања националне политике и тога како Београд треба да се води – рекао је Шапић.

Он је нагласио да је после завршетка избора урађено све како би се конституисала Скупштина града, а пре свега јавно је упутио позив свима јер нису хтели да раде ништа тајно, за шта су их унапред оптуживали.

– Идемо на нове изборе из много разлога, али пре свега због питања легитимитета које су постављали они који су радили управо све супротно, с обзиром на то да је од увођења вишестраначја скоро свака влада, и градска и републичка, прављена управо супротно од онога што је најављивано пре избора. То радимо због специфичности ситуације, не само код нас него и у свету. Због свега тога одлучили смо се на овај потез, који је објективно на нашу штету, јер смо имали могућност да formирамо власт – истакао је Шапић.

Од Београђана зависи, како је рекао, да ли ћемо се поново наћи у сличној или истој ситуацији, али уз једну малу разлику, а то је искуство с претходних избора.

Он је рекао да није тема ко ће да води Београд, већ хоћемо ли да дозволимо и дођемо у ситуацију да након сваких избора улазимо у све веће конфликте и обрачуне на улицама.

– Уколико ово понашање усвојимо сви као праксу, долазимо до тога да више нећемо демократским путем да одлучујемо ко ће да нас води, него ће ко год буде био незадовољан изборима ићи на улицу и рушити државу. Не смемо да дозволимо да државом влада онај који је јачи на улици, јер ће нам то срушити уставно-правни поредак и направити од државе „кокошињац”. Онај ко победи на изборима и добије веће поверење грађана треба да добије прилику да први састави градску власт, уколико он не може онда idе други и тако редом – рекао је Шапић.

Према његовим речима, постоје одређене политичке странке чија је политичка платformа да оспоравају све што се деси супротно њиховој вољи.

– Зато ћу сутра, ако будем изабран, бити градоначелник свих грађана Београда, читавог нашег народа, свих оних који живе овде. Покушаћемо на све начине да смиримо тензије. Политичка ситуација у којој се налазимо је таква да пре него што дођемо до градских тема овде се постављају питања која су од кључног националног значаја. То су пре свега питања да ли треба свесно да се одрекнемо дела своје територије, што је званична политика доброг дела опозиције. То је важно јер Београд је српска престоница, главни град Србије, те исте државе чије територије треба да се одрекнемо. Велика је разлика да ли Београд води неко ко има антисрпску или српску политику. Поставља се питање да ли ће се онај који ће имати већину у градској скупштини промовисати неку другу политику, између осталог да сами себе прогласимо за геноцidни народ, да се одрекнемо Републике Српске, уведемо санкције Русији, што ће бити показатељ да ће Србија по сваку цену да слуша, а за то ће да користи све градске ресурсе. Између осталог, шарена застава која се помиње је само симбол онога што ће да се учи у школама. Треба да вidимо да ли приступањем ЕУ апсолутно „гасимо” сваку врсту суверенитета. Ми смо Европа, припадамо европској цивилизацији, наши ђедови су се борили у Првом и Другом светском расту за слободу Европе. Не могу они против којих смо се борили да буду већи Европљани од нас. Зато су ови београдски избори далеко изнад локалних и ове теме ће бити изузетно важне. Паралелно можемо да причамо и о инфраструктурним, комуналним и безбедносним пројектима за које нисам вidео ниједну конкретну критику, као и о свему што сам до сада урадио – рекао је Шапић.

Очекујем, додао је, да ћемо у наредних пар дана имати Главни одбор где ћемо изгласати нашег кандidата за градоначелника, као и да ће наш велики национални и државотворни покрет у одбрани Београда и српске политике да подржи велики број људи.

– Тај посао радићемо сви и очекујем да се, ако ја будем кандidат за градоначелника као на прошлим изборима, на дневном нивоу највише бавим разним темама које се тичу града Београда. Наравно да се нећемо одрећи Александра Вучића, штавише, поносни смо да можемо да користимо име човека који има највећи политички ауторитет у земљи и који је родоначелник и националне политике и београдске политике последњих десет година – рекао је Шапић.

Он је подсетио да термин избора зависи од избора будућег председника републичке скупштине јер то право нема садашњи председавајући.

– Очекујем да тај избор буде врло брзо и мислим да избори треба да буду расписани што пре, због пет месеци практично ванредног стања у Београду и потенцијално још три до четири месеца таквог стања. Што бржи избори потребни су нам и због ЕКСПО-а јер морамо максимално искористити прилику која нам се указала – закључио је Шапић.