Шапић: Београд више неће бити исти град када завршимо пројекте које смо започели

Реализацијом пројеката које смо започели, квалитетним радовима и поштовањем рокова вратићемо поверење грађана, а Београд више неће бити исти град већ услужнији, безбеднији и по мери оних који у њему живе. Грађани ће вidети велику промену и уверити се да ћемо наставити да радимо на поштовању правила која важе за све, рекао је градоначелник Александар Шапић.

Он је обраћајући се новинарима на редовној конференцији у Старом двору рекао да је за последња три месеца у Београду реконструисано више од 40 улица, што је показатељ да може да се ради квалитетно, у року, а да саобраћај буде што мање угрожен.

– Град је донео одлуку да, од ове године, све што имамо завршимо до 15. децембра, када су у питању централне градске улице, а да радови буду настављени од 7. јануара, како би се избегле саобраћајне гужве у време празника – поручио је Шапић.

Он је прецизирао да је за реконструкцију улица обезбеђен новац ребалансом буџета у септембру.

– Изузетно сам поносан јер мислим да смо начином, бројем и квалитетом радова вратили поверење Београђана. Идеја је да највећи број улица буде рађен следећег лета, али радова ће бити и у осталим периодима године, с тим што ћемо водити рачуна о томе када су највеће гужве у саобраћају и празници – рекао је Шапић.

Нагласио је да су се захваљујући новом телу „Лице града”, које координира рад свих градских предузећа, избегле непредвиђене ситуације.

– Од наредне године сви запослени у нашим јавним предузећима, а који изводе радове на улици, носиће прслуке како би били препознатљиви грађанима. Циљ је да грађани знају шта ми радимо на улици, али и како би на тај начин поднели још већу одговорност и показали спремност за оно што радимо – објаснио је први човек престонице.

Према његовим речима, буџетом за следећу годину ће се определити новац и за реконструкцију још једног броја улица, што ће убудуће бити континуирани процес.

Градоначелник је истакао да ће ове године бити расписан конкурс за пријем нових Београдских личних пратилаца – „Белих”, које су грађани већ прихватили у свакодневном животу. Како је појаснио, биће примљено 50 нових „Белих”, а у плану је да следеће године тај број буде 500.

– То су људи који ће обилазити школе, помагати грађанима, уливати додатну сигурност и бити пријатељи Београђана. Град је за сада дефинисао 78 локација за централне градске општине, а треба да дефинише још 30 локација за приградске општине, које ће се користити као станице где ће „Бели” бити у служби и на корист свих грађана нашег града и водити рачуна о јавном реду и миру. Приоритети ће им бити помоћ родитељима који остављају децу код вртића и школа, паркови, сва места на којима деца проводе доста времена, као и регулисање комуналног реда – рекао је Шапић.

Градоначелник је рекао да уколико желимо да имамо уређен град, као и град достојан људи који ту живе и раде, онда морамо да се понашамо у складу за правилима.

– Сигуран сам, када будемо имплементирали овај пројекат, да Београд неће бити више исти већ ће бити услужнији, безбеднији и по мери оних који у њему живе, те да ће грађани вidети велику промену која се десила у нашем граду – рекао је Александар Шапић.

Најавио је да је Град упутио поруку угоститељима да ће од првог децембра бити строже казне за све који не поштују Закон о буци, те да ће у оквиру Секретаријата за надзор, инспекцију и комуникацију постојати екипе које ће се бавити само том врстом проблема, што значи да неће бити привилегованих тамо где се примети кршење закона.

Градоначелник је истакао да је уређивање београдског приобаља почело од Савског шеталишта, подсетивши да је, у складу са законом, расписан конкурс за постављање сплавова.

– Након конкурса почеће лицитација која ће бити јавна, позиције сплавова на Савском шеталишту су већ обележене и неће их бити код рени бунара. Сваки сплав имаће пречистаче отпадних вода, прикључак за воду и струју и плаћаће се закуп за коришћење градског добра. Тиме ћемо уредити Савско шеталиште, а онда ћемо ићи даље – рекао је Шапић, нагласивши да ће до средине фебруара бити спроведене вода и струја, а они који нису добили дозволу мораће да уклоне своје сплавове у року од 30 дана.

Градоначелник је истакао да је у припреми и нови буџет, а да се на седници крајем ове године очекује да дође до квалитативног помака који ће Београђанима олакшати свакодневни живот.