Шапић: Београђани у центру рада Градске управе

Значај одлука које су донете на последњој седници градског парламента представљају квалитетан помак у свакодневном животу Београђана чиме смо показали да су Београђани у центру рада ове градске управе, изјавио је градоначелник Александар Шапић гостујући на ТВ Хепи.

Он је истакао да су ребалансом буџета обезбеђена средства за нове сврхе, у циљу растерећења породичног буџета грађана, и додао да никада ниједна градска управа није дала толико новца општинама, који је обезбеђен из сопствених средстава рационализацијом трошкова.

– Нећемо тражити новац од Републике, као што је до сада био случај. Сваки наредни буџет ће од сада бити у функцији грађана, како би осетили да Град стоји иза њих и да на све начине жели да помогне. Ребалансом смо нашли средства да надокнадимо страховит скок цена енергената и мислим да смо Град добро спремили за зимску сезону, као и за функционисање свих јавних комуналних предузећа – рекао је први човек Београда.

Једна од значајних одлука којом ће, како је нагласио, бити обухваћено око 400.000 грађана су ваучери за куповину робе широке потрошње, а добиће их деца у вртићима, ђаци у основним и средњим школама, али и сви запослени у овим образовним установама.

– Успели смо да у веома тешкој ситуацији ребалансом буџета обезбедимо новац за ову сврху и волео бих да се и у будућим годинама настави са реализацијом ове одлуке, али и да се она прошири и на неке друге категорије – рекао је градоначелник.

Оснивањем Службе јавног реда покушаћемо да елиминишемо све негативне аспекте које је комунална милиција имала, како би ти људи добили нову димензију, навео је Шапић.

– Људи који постану део те службе биће београдски лични асистенти, службеници, комшије, пријатељи и надзорници. На тај начин вратићемо сигурност и безбедност на улице, јер су они и службена лица, а биће на услузи грађанима директно – објаснио је Шапић, прецизирајући да ће ова служба имати пунктове на 80 до 100 локација на територији града и да ће Београд постати најсигурнији и најуслужнији град у Европи.

Шапић је подсетио да је на последњој седници Скупштине града донета и одлука о начину како ће бити уређено читаво београдско приобаље, а посебно о раду сплавова, и најавио да ће једна од првих локација која ће на овај начини бити уређена бити Савско шеталиште. Он је нагласио да Београђани заслужују да уживају у својим обалама и да не постоји ниједан разлог због којег Београд у том смислу не би изгледао попут светских метропола.

Градоначелник је напоменуо да Градским саобраћајним предузећем и јавним превозом нико раније није хтео да се бави, те да су новцем који је одлазио „у бунар” могли да се обезбеде бесплатни уџбеници, вртићи, да се повећају плате васпитачицама, возачима.

– Не требају вам синдикати да бисте са мном причали, већ је сваки директор дужан да буде синдикални вођа и да нађе начин како да заједничким снагама буде добро свима, и радницима и грађанима – казао је Шапић.

Он је подсетио да су одлуком одборника проглашене још две манифестације од значаја за Град Београд, „Београдски маратон” и „Београдски дани породице”, којом се показује да без породице нема живота те да треба пропагирати здраве породичне вредности.