Шапић: „Београдски дани породице” – манифестација за све генерације

Манифестација „Београдски дани породице”, која ће бити одржана овог викенда, треба да постане традиционална и једна од најважнијих у граду Београду јер не смемо да заборавимо да је породица нуклеус свега, изјавио је градоначелник Александар Шапић.

Он је гостујући на ТВ Хепи истакао да је ова манифестација одлагана два пута, а симболично је важно да се она одржи.

– Дубоко верујем да она треба да буде традиционална и да постане једна од најважнијих у граду Београду. Манифестација је добила овај назив зато што смо заборавили да је породица нуклеус свега. Последњих неколико месеци много говоримо о породици, као и о контакту са децом, колико знамо шта су њихови проблеми, колико смо им посвећени. Желели смо да направимо манифестацију коју ће моћи да посете све генерације, да им буде лепо у њиховом центру града. Организоваћемо бројне културне догађаје. Позивамо све грађане да дођу, да се друже, да посвете пажњу једни другима. Ово ће бити права парада радости, оптимизма, весеља, здраве и нормалне емоције – истакао је градоначелник.

Најавио је да ће читав центар града од Палате Албанија и Теразијске чесме до Калемегдана бити затворен два дана, а на том простору биће радионице, спортски терени, луна-парк, концерти. Како је рекао, биће то урбани вашар у центру града.

– Надам се да ће и једног дана, када ја више не будем градоначелник, они који дођу после мене и буду водили овај град унапређивати ову манифестацију јер је то манифестација свих нас који живимо у Београду, без обзира на све различитости – рекао је Шапић.

Говорећи о резултатима након годину дана на челу српске престонице, Шапић је нагласио да су се стекли услови да се имплементирају све погодности и социјалне мере које олакшавају свакодневни живот Београђана, јер поред важних инфраструктурних пројеката не треба да заборавимо ствари које су за обичног грађанина и те како важне.

– Почели смо од ваучера, преко бесплатних вртића и комплета за уџбенике за основце и средњошколце, све до бесплатног боравка на отвореним базенима. Уведен је и потпуно бесплатан превоз за средњошколце, а за старије од 65 година обезбедили смо доживотну картицу за превоз. Најновија мера коју смо омогућили ребалансом буџета јесте бесплатан енглески језик за предшколце и постављање пречишћивача ваздуха у вртићима, основним и средњим школама – навео је градоначелник.

Он је истакао да ће у току овог лета Београђани имати потпуно заокружен читав пројекат градског превоза, а када је реч о апликацији, очекује се да ће бити у функцији од 1. јула.

Градоначелник Шапић је рекао да ће грађани ускоро моћи да осете плодове рада ове градске управе у претходних годину дана.

– Од септембра на ред долазе важне одлуке од којих ће директне користи имати грађани Београда. Очекујем да ће током лета бити завршена набавка за безбедносне станице, а у плану је да се на територији града распореде 102 безбедносна објекта до пролећа следеће године. Ту ће боравити наша комунална милиција, „Бели”, и то ће суштински променити безбедност у граду. Након трагедија које су нас погодиле, безбедност деце и осталих грађана један је од приоритета – рекао је Шапић.

Према његовим речима, претходних година урађено је много пројеката који су знатно изменили слику града.

– Прошле године урадили смо 50 улица, док је ове године у плану да се уради 100 улица, а први пут се не касни са радовима и полако се на том пољу уводи ред и одговорност. Годину дана није довољан временски период да се вidи шта је све урађено и шта је у плану да се уради, али грађани могу бити сигурни да ћемо наставити да радимо максимално одговорно и у њихову корист – поручио је први човек српске престонице.