Шапић: Бесплатан енглески језик за предшколце и постављање пречишћивача ваздуха у све вртиће, основне и средње школе

Новцем који ће Град Београд обезбедити данашњим ребалансом буџета, за све предшколце биће обезбеђен бесплатан енглески језик, док ће у свим просторијама у којима бораве деца у вртићима, основним и средњим школама бити постављени пречишћивачи ваздуха, изјавио је градоначелник Београда новинарима пред почетак десете седнице Скупштине града.

– Настављамо реализацију буџета бриге о људима, као и обезбеђивање нових бесплатних ствари за Београђане. У свим предшколским установама енглески језик родитељи плаћају као посебну услугу, а ми смо одлучили да свим предшколцима обезбедимо то бесплатно. Пречишћиваче ваздуха такође плаћају родитељи, који у оквиру одељенских заједница успеју то да договоре. Град ће од септембра обезбедити пречишћиваче, сервисирати их и водити рачуна о њима – појаснио је Шапић.

Градоначелник је рекао да се сада већ полако скупљају плодови рада у претходних годину дана. Има пројеката који су започети, а како је навео, очекује да ће у току лета бити завршена набавка за безбедносне станице, те да ће најкасније до пролећа све и бити постављене.

– Мислим да је од велике важности што Београд има своје 102 безбедносне станице, где ће боравити Комунална милиција, „Београдски лични”, тако да ће безбедносна слика града бити промењена. У тим објектима ће бити простора, тако даћемо их понудити и београдској полицији. Паралелно idе и запошљавање што већег броја људи, а већ смо ушли у те процесе – нагласио је први човек престонице.

Ни од једне ставке коју сам најавио када сам представљао програм нисам одустао, нити ћемо одустати, навео је градоначелник и нагласио да је на то посебно поносан.

– Истрајни људи и људи који верују да раде ствари за добробит свог града не смеју да одустају, иако наилазе на проблеме. За ових годину дана понашали смо се изузетно одговорно и улазили смо у дугорочне пројекте јер сматрамо да морамо деловати стратешки, а не једнократно и у зависности од тренутне политичке ситуације. Много тога је урађено и много тога се већ вidи на улицама града. Није лако, али не сме да се одустане – нагласио је Шапић.

Градоначелник је том приликом истакао да Град наставља да реализује све започете пројекте и изразио очекивање да ће до краја године бити потписан уговор са Владом Србије о саобраћајници Нови Београд – Нови савски мост (Стари савски мост), као и за тунел. Према његовим речима, то ће бити један од највећих саобраћајних пројеката у граду који ће суштински променити саобраћајну архитектуру града.

– Започети су припремни радови са продужетком Булевара Зорана Ђинђића, рушењем фабрике „Раде Кончар” и припремањем терена за те радове. Гледаћемо да на јесен или на пролеће направимо привремену саобраћајницу и да растеретимо чеп који се ствара око Тржног центра „Ушће”. Реконструкција Вишњичке улице idе како треба и требало би на јесен да буде готова у свом пуном капацитету – рекао је Шапић.

Он је подсетио да је први пут, од како постоји јавни превоз, уведена бесплатна карта за средњошколце.

– Задржали смо све друге социјалне категорије које су постојале и пре, а пензионери су добили доживотне карте. Очекујем да ће до краја месеца бити имплеметиран ГПС систем, као и апликација. Почетком јула очекујем 300 нових продајних места за карте које ће моћи да се купе на киосцима који се налазе на аутобуским стајалиштима, те да ће то моћи да задовољи све потребе. До краја лета имаћемо модернији, практичнији и једноставнији систем јавног превоза, који ће бити далеко доступнији грађанима Београда – поручио је први човек српске престонице.

Он је подсетио да ће овог викенда бити одржана манифестација „Београдски дани породице”.

– Ова манифестација од посебног је значаја за Град Београд, а одлагана је неколико пута, прво због трагичних догађаја који су погодили наш град и земљу, а онда и због неповољних временских услова. Веома је важно да се овај догађај одржи и очекујем да ће то бити манифестација на коју ћемо сви бити поносни и нешто по чему ће наш град бити препознатљив – закључио је Александар Шапић.