Шапић: Бесплатни уџбеници и вртићи доказ одговорне политике Града којој је у центру обичан човек

Да би Град обезбедио бесплатне уџбенике и вртиће, морала је да се води једна одговорна политика која обичног човека Београђанина поставља у центар пажње, као и да се обезбеди буџет који то може да издржи. Вероватно и многе локалне самоуправе сада већ размишљају попут нас, који смо донели нимало лаку одлуку, али смо је реализовали на најбољи могући начин захваљујући рационалном распоређивању средстава у буџету, изјавио је градоначелник Београда Александар Шапић.

Гостујући на ТВ Хепи, он је изнео податак да у државне вртиће idе 60.000 деце и да од септембра њихови родитељи неће морати ништа да плаћају.

– У приватне вртиће idе око 23.000 малишана. Најмање половина тих вртића је задржала исту цену, а тамо где је цена повећана, родитељи ће плаћати мање за део који Град субвенционише – рекао је Шапић.

Он је додао да није било лако донети многе одлуке и подсетио да су грађани, поред осталих мера, ове године имали бесплатан улазак на све градске базене.

– Када смо у децембру усвајали градски буџет, назвали смо га „буџетом бриге о људима”. Ово је једна од таквих мера јер је овог лета подељено више од 200.000 карата за базене. Поред тога, за неколико месеци у градском превозу урађено је више него у претходних петнаест година. Пре свега смо вратили контролу градског превоза у руке Града из руку Бус плуса и Кенткарта. Карте су сада скоро дупло јефтиније, увели смо категорије корисника који не плаћају, попут средњошколаца, док је грађанима старијима од 65 година обезбеђено да изваде карте које се неће обнављати. Ситуација је потпуно другачија у односу на претходни период, јер имамо потпуну контролу и једноставнији систем наплате. Само злонамерни људи неће приметити да су аутобуси чистији и да у много већем броју возила раде клима-уређаји – истакао је градоначелник.

Како је навео, поред бесплатних уџбеника и вртића, уведен је и бесплатни енглески језик за све предшколце, а пречишћиваче ваздуха до краја године имаће сви београдски вртићи.

– Обезбедили смо и бесплатне ваучере у вредности од 6.000 динара, што планирамо и ове године да спроведемо како бисмо смањили удар на кућни буџет. Поред тога, Београд је једини град у Европи који има јединствени телефонски број за све врсте комуналних проблема, пријава или жалби – истакао је први човек престонице.

Он је уједно подсетио да је само од септембра до децембра прошле године реконструисано четрдесет београдских улица без пробијања рокова, а да је ове године у току обнова више од 100, што је, како је рекао, само једна од најављених мера које су се оствариле.

– У следећих неколико месеци Град Београд ће добити 109 комунално-безбедносних станица које ће у потпуности променити комунални ред и безбедносну слику града. Одговорност је кључна реч. Када се преузме одговорност, морате да схватите да свакодневни живот људи зависи од неких ваших потеза и да немате право да се плашите, да будете превише опрезни, да трошите њихово и своје време на одговорном месту. Не можете увек да успете, али нема одустајања – закључио је градоначелник Шапић.