Шапић: Бициклистичка трка Београд–Бањалука спаја градове с једне и друге стране Дрине

Бициклистичка трка Београд–Бањалука постала је традиционална, одржава се 17. пут, а од мале трке прерасла је у веома значајну манифестацију која траје четири дана, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић.

Он је овом приликом у Старом двору угостио заменика градоначелника Приједора Жарка Ковачевића, директора трке Владимира Куваљу, државног секретара у Министарству омладине и спорта Марка Кешеља, помоћника министра спорта Републике Српске Марија Ђурана, као и представнике градова и спортских радника који учествују у трци.

– Предвиђено је да у трци учествују представници 25 земаља. Београд и Бањалука су захваљујући овој трци спојили многе градове у Србији и Републици Српској. Поред спортског аспекта, она има и политички, туристички, социолошки, привредни и сваки други аспект, јер иако живимо у различитим државама, исти смо народ. Као што сам много пута говорио, српски народ мора међусобно да се подржава и помаже у свим друштвеним сферама – рекао је Шапић.

Градоначелник је прецизирао да су средства која је Београд издвојио за трку ове године дуплирана.

– Желим организаторима да трка настави да расте, да у њој буде што више градова с једне и друге стране Дрине, а симболика прелажења границе без заустављања показује како се осећамо и како треба једни друге да доживљавамо – нагласио је градоначелник.

Шапић је најавио и будуће интензивније повезивање клубова из разних спортова, те да ће бити организоване сличне манифестације.

Директор трке Владимир Куваља истакао је да трка Београд–Бањалука има своју симболику у сваком погледу, од спортског, политичког и економског. Она спаја, а не раздваја.

– Гранични прелаз се отвара и више од 150 бициклиста из 25 земаља прелази га без заустављања. Београд је од почетка био партнер ове трке и заједно са Бањалуком и другим градовима прати овај догађај. Седамнаеста трка ће стартовати 20. априла 2023. из Београда, преко Обреновца до Бијељине. Из Бијељине трка idе према Власеници, а онда из Добоја према Приједору и последња етапа завршава у Бањалуци. Трка пролази кроз 18 градова – рекао је Куваља.

Државни секретар у Министарству омладине и спорта Марко Кешељ поновио је да ова трка има емотивну ноту јер спаја Србију и Републику Српску, те додао да ће таква акција и убудуће имати сваку подршку Министарства спорта.

Помоћник министра спорта Републике Српске Марио Ђуран нагласио је да се прави значај трке огледа у сарадњи спортиста, спортских радника, спортских клубова и локалних заједница, а заменик градоначелника Приједора Жарко Ковачевић је истакао да је ова трка у последње две године постала један од два највећа спортска догађаја у овом граду.

Бициклистичка трка Београд–Бањалука је у календару Међународне бициклистичке уније и њено 17. издање биће бодовано за Светску листу и Олимпијске игре.