Шапић: Борча ускоро добија нов вртић, а поново су расписане и јавне набавке за канализацију и постројење за пречишћавање отпадних вода за насеља на левој обали Дунава

-Били смо овде у новембру кад је иза нас била пољана. Сада вidите објекат који би до септембра требало да буде готов, онда нам предстоји опремање и неопходна стандардизација да би једна предшколска установа почела да ради. Овде ће бити вртић капацитета за 270-оро деце, а већ сада је скоро дупли број деце пријављен што је показитель да што више радите и градите вртиће, то је већа потреба за њима и ми ћемо наставити да их градимо. Надам се да ће на зиму, када отворимо највећи вртић у Београду он заиста бити на услузи свим родитељима чија деца у њега буду ишла – рекао је Александар Шапић, председник Привременог органа Града Београда при обиласку радова на изградњи вртића у Борчи.
Када је реч о канализацији у овом делу Палилуле, став државе је био да се још једном покуша са Европском инвестиционом банком, с којом је и потписан уговор за финансирање овог важног пројекта.
– Већ сам говорио да је пет година чекања откад је покренут пројекат са Европском инвестиционом банком превише, те да ћемо уколико не будемо могли да изађемо на крај, раскинути уговор и наћи други начин финансирања. Став државе је био да ипак покушамо још једном са Европском унијом и прихватио сам то, са ставом да овога пута нема поправног. Инсистирао сам да и они и ми променимо све досадашње чланове свих комисија, што смо и учинили. Обе набавке су сада расписане и очекујемо да у току лета добијемо извођаче и за канализацију и за постројење за пречишћавање отпадних вода. Уколико овога пута буде дошло до било каквих компликација, отворено кажем да кривица Града Београда не постоји. Ако став државе након тога буде да треба са ЕИБ-ом то да радимо, ми у том пројекту нећемо учествовати уколико ја будем водио град. Нека онда онај ко је донео ту одлуку за њу пред грађанима преузме одговорност, ја нећу. Не желим да верујем да је и до сада, за ових пет година, постојала било каква врста опструкције, али је чињеница да се стајало у месту. Добили смо овога пута све могуће гаранције из ЕИБ-а, Канцеларије Европске уније и амбасадора ЕУ, да ће све урадити да добијемо коначно извођача, а опет понављам, све што је до нас, ми смо урадили, уз мој додатни лични ангажман – навео је Шапић.
Пројекат је изузетно комплексан, оценио је Шапић, али пет година је заиста много и „стварно крајње је време”. Ипак, изразио је наду да ће овог пута, након неколико месеци преговора и уз његов посебан ангажман, реализација пројекта коначно почети те да ћемо на лето добити извођаче радова.
16. мај 2024. године