Шапић: Брига о људима основа свих мера које доносимо

Социјална политика и брига о људима су приоритет у Граду Београду и све мере које доносимо треба да олакшају живот грађанима и смање притисак на кућни буџет, истакао је градоначелник Александар Шапић и подсетио да се у складу с том политиком деле бесплатни уџбеници, деци су омогућени бесплатни вртићи, као и низ других погодности за све категорије становништва, попут увођења бесплатног енглеског језика и пречишћивача у вртиће.

– То је иста политика коју сам водио и на Новом Београду, али грађани треба да знају да је за одређене мере потребно време. Поједини резултати на Новом Београду били су вidљиви тек после четири године. Грађани су ми, претпостављам, из тог разлога и дали поверење да водим најмногољуднију општину пуних 10 година – подсетио је Шапић за ТВ Пинк.

Он је истакао да је Београд мотор Србије, те да је сигуран да ће се и друге локалне самоуправе угледати на престоницу.

– Имамо неколико ребаланса у току године, а све са циљем да правилно преусмеримо средства. Већ сада размишљамо да следеће школске године родитељима ученика обезбедимо новчана средства у вредности уџбеника. На тај начин би родитељима омогућили да им деца наследе старе уџбенике, а да средства од Града Београда преусмере на нешто што им је потребније за школску годину у том тренутку – најавио је градоначелник.

Другачија организација посла вidљива је почетком рада ове градске управе.

– Одмах смо почели са реконструкцијом више од 40 улица у престоници иако у том моменту није било довољно новца у градском буџету. Ребалансом и бољом прерасподелом средстава кренули смо у реализацију тих пројеката, али је поента да смо увели нове стандарде када је реч о поштовању рокова. Увели смо ноћне радове и радове викендима, како би их наши суграђани што мање осетили. Тако је било док смо радили осветљење на Бранковом мосту и на низу других пројеката – подсетио је први човек српске престонице.

У оквиру политике која у свом центру има обичног човека, Шапић је поменуо и манифестацију „Београдски дани породице”, која је ове године одржана први пут и која ће, како је најавио, idуће године бити далеко већа, јер ће читав месец мај бити посвећен овој теми.

Говорећи о јавном превозу, градоначелник је напоменуо да су спроведене велике промене, карте су знатно јефтиније, средњошколци се возе бесплатно, ноћни превоз је бесплатан, а грађани старији од 65 година имају доживотне карте.

– Једноставнији је начин куповине карата зато што грађани могу од пре месец дана да је купе на 490 продајних места на станицама. Не постоји ниједан добронамеран човек који вам неће рећи да је данас превоз чистији, редовнији, фреквентнији, са исправним клима-уређајима. Оно што је најважније, ми смо га извукли из руку приватника, тако да сада имамо контролу над финансијама и сав новац се слива у Град Београд. Сада више нема Бус плуса ни Кенткарта да вам одређују цену карте, а ускоро ћу изаћи са подацима о томе колико је већа наплата карата и колико више средстава пристиже у градски буџет са далеко мањом ценом превоза – нагласио је први човек престонице и додао да од овакве политике у свим сегментима управљања градом неће одустати.