Шапић: Буџет 2023. године ће бити пре свега буџет бриге о људима

Буџет за наредну, 2023. годину биће буџет бриге о људима, јер уводимо услуге које грађанима обезбеђују квалитетнији живот, најавио је данас градоначелник Београда Александар Шапић, образлажући на седници Скупштине града предлог одлуке о буџету за idућу годину.

Он је истакао да укупни обим средстава буџета Града и његових општина износи 205,5 милијарди динара, те да ће највећи приход донети порези на доходак грађана и имовину. Планирано је и веће учешће трансферних средстава из републичког буџета, највише на име реализације пројекта београдског метроа.

Највише средстава, по речима градоначелника, као и протеклих година припашће секретаријатима за јавни превоз, комуналне и стамбене послове, образовање и дечју заштиту, као и Секретаријату за инвестиције.

Говорећи о најважнијим пројектима, Шапић је истакао да они сви имају за циљ да третирају Београђане једнако, на исти начин и без икаквих дискриминација.

– Формираћемо истурена одељења београдске службе јавног реда, поставићемо 101 пункт и станице где ће се налазити „београдски лични”, односно представници београдске службе јавног реда. Њихов циљ биће да обезбеде додатну сигурност и безбедност грађана, али и услужност према њима. Када се поставе пунктови, Београд ће бити сигурнији и услужнији град који ће донети велику промену у живот свих његових становника – рекао је Шапић.

Једна од нових услуга биће и увођење јединственог броја 11-0-11.

– Овај пројекат биће имплементиран већ почетком године. Циљ пројекта је постизање што једноставније услуге, тако да Београђани више неће морати да јуре за инformацијама, већ да се само јаве на један број. Тиме ћемо и ми моћи да контролишемо квалитет услуге наших градских предузећа – казао је градоначелник.

Наредне године биће обезбеђене и интерактивне табле које ће бити постављене у сваки стамбени улаз где ће суграђани моћи да добију све сервисне и друге инformације које се тичу краја у коме живе, истакао је он.

Градоначелник Шапић је најавио и активирање „београдске картице”, која у прошлости није показала своју пуну ефикасност.

– Она ће бити урађена попут „новобеоградске”, али са далеко више могућности, па ћемо тако путем ње делити ваучере и успостављати различите попусте од значаја за наше суграђане. Обезбедили смо рецимо већ сада новац да са „београдском картицом” сви отворени београдски базени следећег лета буду бесплатни, чиме желимо да мотивишемо суграђане да живе здравије. То је протеклих година на Новом Београду имало велики успех, а у цео пројекат укључићемо и привредне субјекте који ће додатно обогатити понуду ове картице – истакао је Шапић.

Градоначелник је истакао да су усвајањем овог буџета предвиђени и бесплатни уџбеници за све основце и средњошколце, што је историјска одлука која ће бити на снази и наредних школских година. Истим буџетом од септембра је предвиђен и новац за бесплатне вртиће, истакао је први човек престонице.

– Град Београд је обезбедио новац за сву предшколску децу, која ће бити субвенционисана са 100 одсто, невезано од тога да ли она idу у државне или приватне вртиће. Обезбедили смо новац без обзира на то што је у последњих неколико година готово дуплиран број деце, корисника предшколских услуга. Ова услуга страховито много кошта, али то не значи да није тога вредна – казао је градоначелник, који је додао да је у буџету за наредну годину обезбеђен новац практично и за све услуге социјалне заштите, а које су се досада у мањој или већој мери плаћале.

Предвиђено је, према његовим речима, да у предлогу буџета бесплатни буду и дневни боравци деце и младих са сметњама у развоју, услуге геронтодомаћица, као и персонални асистенти за одрасле, док ће листе чекања за исте услуге бити укинуте.

– Новим буџетом су значајно повећана улагања у спорт и културу, јер те области не смеју да буду део тржишне економије. Обезбедићемо бесплатне улазе за београдске базене, повећати број бесплатних термина за клубове, као и реконструисати поједине спортске центре – навео је градоначелник.

Када је реч о улагању у културу, Шапић је истакао да предлог буџета предвиђа повећање у тој области за чак 18 одсто.

– Усвојено је да се финансирање позоришта у Лазаревцу пребаци на Град Београд због немогућности те општине да обезбеди довољна средства за тако важну установу културе. Предвиђена су и велика средства за уређење Музеја града Београда који, после Народног музеја, треба да буде највећи и највреднији објекат културе у српској престоници. Такође ћемо завршити реконструкцију Омладинског позоришта „Дадов” – рекао је градоначелник.

Шапић је најавио и радове на инфраструктури, реконструкције улица, Трга Николе Пашића и пијаца у Обреновцу и Лазаревцу, као и завршетак две подземне гараже.

Такође, најавио је изградњу канализационе мреже, недостајућих вртића, завршетак реконструкције Девете београдске гимназије и основне школе у Батајници, као и два нова клуба за пензионере и нови дневни боравак за децу са сметњама у развоју у Барајеву.

– Завршићемо следеће године и радове на шеталишту „Лазаро Карденас” и започети радове на Савском шеталишту. Почели смо коначно да уређујемо и београдско приобаље, да реализујемо пројекат пешачко-бициклистичког моста и да отворамо Аду Циганлију ка Чукарици. Такође и пројекат за парк Ушће – рекао је Шапић.

Он је најавио и реконструкцију преко 100 улица, уз подсећање да је од formирања нове градске управе већ урађено 45.

Буџети градских општина су највећи досада и ићи ће и до 28 одсто градског буџета, с јасним циљем децентрализације и развоја градских општина, закључио је Шапић.