Шапић: Чекају нас велики изазови, Београду је неопходна стабилна власт

Очекују нас велики изазови, не само „Експо 2027” који је највећа ствар у последњих неколико десетина година, већ многи други. Зато је важно да имамо стабилну власт у престоници, јер улазимо у један изузетно важан период не само за Београд већ за читаву земљу. Неће бити свеједно да ли Београд воде људи који су спремни да стану на линију одбране државе Србије и свих изазова који нас у овом моменту муче, или они који ће да одступе – изјавио је  председник Привременог органа Града Београда Алекдсандар Шапић гостујући у „Дневнику 2” на РТС-у.

Ми смо одлучили, како је рекао, да подигнемо ту лествицу што се тиче легитимитета.

– Та етикета која нам је дата дан или два након избора како ће неко неком нешто да украде је нешто што свакако оставља једну непријатност иако смо били јасни у вечери када су били изборни резултати да ће ко буде желео нас да подржи да то урадити јавно и да нећемо било шта друго радити. То је разлог зашто смо донели одлуку да без обзира што, како је и рекао председник Александар Вучић ми имамо  већину од 56 одборника, чак и више дамо простор листи „Ми – Глас из народа” да још једном размисле. Било је оних који су били спремни да се јавно изјасне и који нису ни на који начин у предизборној кампањи говорили да неће са нама разговарати или да неће са нама потенцијално да formирају власт и преузму одговорност за вођење града. Ја нисам чуо да је господин Несторовић у кампањи рекао и једну реч о Београду,  а онда након избора му је прва изјава била да не жели са нама да разговара и онда нам дао ту етикету неких закулисних радњи – рекао је Шапић.

Он је нагласио да постоји опција нових избора уколико не дође до formирања власти.

– Ми ћемо сутра ту седницу у складу са законом започети, имамо десетак дана до када је рок да се конституише Скупштина. Уколико се она не конституише до 3. марта тада се већ улази у те законске процедуре за нове изборе. Ми смо изгубили већ пет месеци, Привремени орган Града Београда је негде од новембра и не може нормално да се функционише. Очекују нас велики изазови, не само „Експо 2027” који је највећа ствар у последњих неколико десетина година. И зато је важно да имамо стабилну власт у Београду, која ће да буде права српска власт, која ће да репрезентује српски народ и грађане који у Београду живе. Која неће имати никаквих дилема да ли ће Србија да idе на ову или на ону страну, нити дилема око свог територијалног интегритета као и око тога да ли ће се на згради Старог двора изједначити „шарена֨” са српском заставом или треба сами себе да проглашавамо геноцidним народом што у овом моменту јесте алтернатива која се нуди – истакао је Шапић.

Он је нагласио да је листа „Ми – Глас из народа” очигледно имала неких проблема и пре избора и рекао да они неће у то да улазе.

– Сачекаћемо да вidимо да ли они могу да заузму заједнички став, ако не, ићи ћемо на нове изборе јер је изузетно важно да Београд настави да се економски развија, да одговоримо на све изазове и да искористимо прилику да у наредне три-четири године променимо Београд више него у последњих 20 година и да Србију 2027. године доведемо на економски ниво који ће бити на нивоу озбиљно развијених европских земаља. Без стабилне градске власти, легалне и легитимне и јасно дефинисаног избора грађана то не можемо и имамо два јасно дефинисана блока са својим политикама где ће Београђани моћи да одлуче – рекао је Шапић.

Он је истакао да ће предстојећа седница започети у законском року који је до 21. марта и да ће се вidети да ли већ сутра бити изабрани неки органи или ће бити потребно још неколико дана.

– Сматрамо да је исправно дати простора још колико закон омогућава, те ако истекне рок до 3. марта онда се idе на нове изборе и ризикујемо да за два или три месеца поново будемо у ситуацији у којој смо сада а онда не знам ко ће да објасни Београђанима зашто смо изгубили толико времена да бисмо се опет нашли у истој ситуацији – рекао је Шапић.