Шапић: Да би се водио Београд потребно је далеко више од теоретског знања

-Опозиција ме пита зашто се бавим националном и геополитиком, када су избори у Београду питање локалне политике? Ако већ говоримо о локалној политици, онда тешко да би било ко од њих имао шта са мном да прича, јер о томе реално не знају много или скоро ништа, ту могу само да нагађају и помињу општа места. То сам рекао и Владимиру Обрадовићу када ме је на Привременом органу питао зашто сам јавно рекао да он нема појма о локалној политици. Како да кажем да има, када нема? Шта он зна о Београду? Нисам рекао ни да је глуп, ни необразован, већ да га Драган Ђилас баца у област о којој нема појма и користи као тоалетну марамицу коју треба да потроши. Ово је, такође, поред политичког и занатски посао у коме сам већ 14 година. Људи које опозиција предлаже да воде Београд, пре тога нису водили ни трафику, а желе милионску метрополу. Како онда да им се на управљање да град од два милиона људи, који има стотине проблема на дневном нивоу – казао је Александар Шапић, председник Привременог органа града Београда.
Напоменуо је да не постоји оперативно компликованија позиција у држави на дневном нивоу од позиције градоначелника Београда.
-Знате, када сте министар имате велику одговорност, да не говорим о председнику државе, али су то стратешке ствари, које нису дневног типа. Када сте градоначелник, свакога дана се дешавају разноразни проблеми на које хитно мора да се реагује. Осим политичког аспекта постоји и занатски посао у вођењу локалне самоуправе. Потребно је да проведете одређено време бавећи се локалном политиком како би сте могли да се препоручите за овај посао, и то не само за место градоначелника престонице, већ и за позицију председника било које општине. Од када сам се 2018. године први пут кандidовао за градоначелника Београда, тада сам био председник општине Нови Београд, па све до данас нисам вidео ниједног кандidата који је имао било каквог искуства у раду у локалној самоуправи. Ако мислите добро свом граду и општини, изузетно је неозбиљно и ризично да препоручујете некога за такво место, а да он нема ту врсту елементарног, занатског политичког посла и искуства – закључио је Шапић.

29. април 2024. године