Шапић: Ђиласова листа неће изаћи на нове београдске изборе ако након ових не буде скупштинске већине

Град Београд је према свим статистичким подацима један од најсигурнијих градова у Европи иако покушавају да га представе као несигуран град. Овде су туристи сигурни и нема дела града у који не би смело да се idе, међутим, ово што се сада дешава је кршење уставно-правног поретка и покушај да се сруши систем, рекао је председник Привременог органа Александар Шапић за ТВ Пинк.

– Не постоји град у Европи сличан Београду по броју становника у којем сте сигурнији и где не треба да бринете да ли ће вас неко на улици опљачкати или вам нешто отети, да ли ће жена бити силована ако залута у неки део града. То су проблеми које имају сви градови габарита Београда, али не и ми. Број кривичних дела у Београду је далеко мањи у односу на градове сличне величине, а 90 одсто кривичних дела је разрешено. Тако да нећемо да говоримо о Београду као несигурном граду, јер је баш обрнуто – нагласио је Шапић.

Оно што се десило у недељу испред Скупштине града, нажалост, представља насиље неколико десетина људи, с обзиром на то да је највећи број оних са протеста стајало одвојено, на двадесет–трidесет метара.

– Стари двор је под заштитом државе и за сваки прозор и кваку које бисте желели да промените, морате да тражите дозволу Завода за заштиту споменика. Како би уопште могла да се процени штета када је уништен намештај из 19. века или када су сломљена стакла са мозаицима од пре осамдесет–деведесет година? То је неповратно – рекао је Шапић.

Небитно је како ће да се formира власт ако изгубимо државу, правни систем и нормално друштво које цивилизовано функционише, нагласио је Шапић.

– Надам се да ће ме људи након ових догађања мало озбиљније схватити или да ће ме боље чути. Ако дозволимо да се у нашој земљи у институције улази супротно изборној вољи грађана, дозволимо ли да постоје други начини како се долази на власт или како се остварује било која врста циљева, а да није у складу са законима и уставом земље, ризикујемо да уђемо у анархистичко друштво – навео је Шапић.

Он је истакао да је на изборима било европских посматрача више него икад, тачније пет хиљада, као и да су сви захтеви били испуњени.

– Увек ће бити нека незадовољна група која ће блокирати град, институције и изазиваће хаос док не буду нови избори, а након тога ћемо тражити поновне изборе и уколико будемо ово увели као стандард, ниједни избори се неће завршавати. Запамтите шта вам кажем, данас је прилично извесно да може да се деси да имамо поновне изборе, јер нема скупштинске већине, уједно нисам сигуран да ће они на те изборе изаћи. Нове резултате би прогласили нелегитимним, јер њих није било, а што су урадили 2020. када су бојкотовали изборе и прогласили их нелегитимним. Тада су рекли да би formирање скупштинске већине било рушење уставно-правног поретка и да је свака влада нелегална, а управо је та влада расписала нове изборе на које су они изашли – рекао је Шапић.

Он је позвао политичке представнике опозиције да буду разумни јер, како је рекао, ако насиље ескалира, потпуно је безначајно ко ће бити градоначелник и ко ће да formира скупштинску већину.

– Ако будемо сада дозволили да се на власт не долази путем избора у складу са уставом и законом, имаћемо безвлашће. Неки су, нажалост, у читавој ситуацији изманипулисани, посебно путем медија Н1 и Нове С који перманентно путем својих емисија и уживо укључења потпирују грађане на насиље, посебно у последњих седам дана – казао је Шапић.

Он је додао да ником, па ни њему не би био дозвољен улазак у Скупштину Града Београда да је дошао праћен групом људи са моткама, бакљама и каменицама у рукама и да је тражио да уђе на балкон како би прогласио победу на изборима, уз претњу „ако нас не пустите запалићемо зграду”.

– Очигледно је да постоји велика нервоза и фрустрација, те да желе да се по сваку цену деси неки инцidент како би онда покушали, баш као на примеру трагедије у вези са погибијом деце, да злоупотребе ситуацију. Заиста се надам да ће се дозвати у памет и да ће схватити да ово што раде може врло лако да се окрене против њих, а ако се то деси, онда значи да је цело друштво упало у једну озбиљну кризу – рекао је Шапић.